Jag skriker i rymden: Sluta baka ni som inte kan!

Obs tårtan på bilden har inte med texten att göra.

Obs tårtan på bilden har inte med texten att göra.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

God morgon2022-04-16 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år bjuder en släkting till födelsedagskalas vid den här tiden på året. Hon bakar tårtor och lagar smårätter som alltihop kan sammanfattas med att det smakar illa. Tårtbottnarna är alltid så torra att man får hostattacker och sen har de försökt dölja det genom att lägga på olika geggor med banan och choklad. Sist och ovanpå allt ligger ett tjockt lager av sugarpaste format som olika seriefigurer.

Så långt hade det inte behövt vara ett problem. Alla behöver inte vara fenor på bakning och matlagning. Problemet uppstår för mig när hon säger att hon och hennes son älskar att baka. Vem har lurat människor att tro att de ska baka egna tårtor när de inte kan? Det är en konst att göra tårtor och på samma sätt som man inte lagar sin bil själv när den går sönder, borde man väl kunna låta proffsen laga tårtorna. Är det av ekonomiska skäl man bakar, finns det billiga goda frysta tårtor på Ica.

Så nu skickar jag ut mitt skrik i rymden: Sluta baka ni som inte kan!

Att göra: Nu är det Konstpåsk i Sadelmakarlängan på Österbybruks herrgårdsområde med stora namn som Marie-Louise Sundqvist och hennes döttrar Emilia Sundqvist och Fedeli Sundqvist. 

Enkel fiskgratäng 4 portioner: 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg 800 g torsk i en ugnsfast form, krydda med 1 tsk citronpeppar. Rör ihop 3 dl crème fraiche med 2 dl räkost i en skål och smula över 1 tärning fiskbuljong. Klipp över ett halvt knippe dill och häll blandningen över fisken. Strö över 1 dl parmesan och grädda i ugnen i 20 minuter. Klipp över resten av dillen och servera med kokt potatis och en grönsallad.