Jag saknar parklivet i Uppsala

Cassandra Grönlund.

Cassandra Grönlund.

Foto: UNT

God morgon2020-04-27 04:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det fanns en tid i min tonĂ„rsperiod dĂ„ jag nĂ€stan bodde i Uppsalas parker. Det var stadsparken (StadstrĂ€dgĂ„rden), ekonomikum och engelska parken. Det var engĂ„ngsgrillar, vattenpipor och drycker pĂ„ burk. Musiken var Veronica Maggios Satan i gatan och mobiltelefonerna lade vi i muggar för att förstĂ€rka ljudet, med resultatet plastig resonanslĂ„da. Solen sken, livet var bĂ„de underbart och hemskt pĂ„ samma gĂ„ng. NĂ€r vĂ„ren spirar som den gör just nu sĂ„ kan jag inte undkomma en sentimental kĂ€nsla och lĂ€ngtan efter att fĂ„ vara ung, obrydd och ansvarslös. SĂ„ snart tid finns tĂ€nker jag ta med mig en filt, bullar och kaffetermos och gĂ„ ut och njuta av parkerna igen. En lite mer vuxen version av det som var dĂ„. 

Att göra i dag: 

1) ParkhĂ€ng. Frisk luft och solljus behöver vi alla. Se till att hĂ„lla distans till andra bara. 

2) Tidningsarkiv. Kungliga biblioteket har öppnat upp sitt digitala arkiv pĂ„ nĂ€tet. HĂ€r kan jag sitta i timmar och söka efter historiska artiklar. 

3) Fönsterputs. Jag vet inte hur era fönster ser ut i vĂ„rsolen, men hemma hos mig har vi numera ett naturligt, oönskat insynsskydd. Dags att putsa! 

Parmesanbiffar med lingonsylt

4 port. 1 kg potatis, 1 msk lingonsylt, 1 tsk soja, 2,5 dl grÀdde, 2 st Àgg, rapsolja, 1 vitlöksklyfta, salt, 100 gr parmesanost, 500 gr nötfÀrs, 1 gul lök, svartpeppar. Gör sÄ hÀr: SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Koka potatis. Blanda nötfÀrs med parmesan, lök, senap, Àgg, kryddor. Forma biffar och stek. LÀgg över i en ugnsform och sÀtt in i ugnen ca 10 min. HÀll grÀdde i pannan och krydda med soja. Smaka av med lingonsylt. Servera med pressad potatis.