Det fanns en tid i min tonÄrsperiod dÄ jag nÀstan bodde i Uppsalas parker. Det var stadsparken (StadstrÀdgÄrden), ekonomikum och engelska parken. Det var engÄngsgrillar, vattenpipor och drycker pÄ burk. Musiken var Veronica Maggios Satan i gatan och mobiltelefonerna lade vi i muggar för att förstÀrka ljudet, med resultatet plastig resonanslÄda. Solen sken, livet var bÄde underbart och hemskt pÄ samma gÄng. NÀr vÄren spirar som den gör just nu sÄ kan jag inte undkomma en sentimental kÀnsla och lÀngtan efter att fÄ vara ung, obrydd och ansvarslös. SÄ snart tid finns tÀnker jag ta med mig en filt, bullar och kaffetermos och gÄ ut och njuta av parkerna igen. En lite mer vuxen version av det som var dÄ.
Att göra i dag:
1) ParkhÀng. Frisk luft och solljus behöver vi alla. Se till att hÄlla distans till andra bara.
2) Tidningsarkiv. Kungliga biblioteket har öppnat upp sitt digitala arkiv pÄ nÀtet. HÀr kan jag sitta i timmar och söka efter historiska artiklar.
3) Fönsterputs. Jag vet inte hur era fönster ser ut i vÄrsolen, men hemma hos mig har vi numera ett naturligt, oönskat insynsskydd. Dags att putsa!
Parmesanbiffar med lingonsylt
4 port. 1 kg potatis, 1 msk lingonsylt, 1 tsk soja, 2,5 dl grÀdde, 2 st Àgg, rapsolja, 1 vitlöksklyfta, salt, 100 gr parmesanost, 500 gr nötfÀrs, 1 gul lök, svartpeppar. Gör sÄ hÀr: SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Koka potatis. Blanda nötfÀrs med parmesan, lök, senap, Àgg, kryddor. Forma biffar och stek. LÀgg över i en ugnsform och sÀtt in i ugnen ca 10 min. HÀll grÀdde i pannan och krydda med soja. Smaka av med lingonsylt. Servera med pressad potatis.