Jag odlar min image med surströmming

God morgon2021-09-05 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Äter du surströmming?", frågar en kompis. 

Jag är uppvuxen med surströmming. Under barndomen bjöd mina föräldrar (västerbottningar) grannarna i den blekingska by vi bodde i på "norrländsk kulturafton". Intet ont anande dök grannarna upp i festkläder och fick en smärre chock när de insåg att "norrländsk kulturafton" var en omskrivning för surströmmingsskiva. 

Denna första gång åts det mest kantarellpaj. Men med åren gick fler och fler över till surströmming. Och jag älskade vår surströmmingsskiva. Förberedelserna, långbordet som byggdes ihop av skivor och bockar, stämningen – och föräldrarnas glädje efteråt över att ha ordnat en lyckad fest. 

"Oh ja", svarar jag. Visst äter jag surströmming! 

Sedan minns jag sist jag åt. I en stund av klarhet kände jag då att ... nej. Det är kanske ganska äckligt ändå?

Men i helgen går jag på skiva och odlar min västerbottniska identitet. Smaka vad det smaka vill. Oj, vad jag ska äta!

Att göra

1) Skördefest. Odling, mat, hantverk och odlingstävling. Salsta slott 11–15.

2) Botans dag. Skördefest i Botaniska trädgården, med odlartävlingar och matmarknad. Kl 11–16.

Att äta

Kantarellpaj

Deg: 150 g smör, 3 1/2 dl mjöl, 1 tsk salt, 2 msk vatten. Tryck ut i pajform, nagga och låt vila en stund i kylskåp. Fyllning: Låt 1 l kantareller svettas i en varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, tillsätt en klick smör och en finhackad gul lök. Stek tills löken mjuknat. Salta. Fyll pajskalet med svamp och 150 g riven västerbottensost, samt äggstanning på 3 ägg, 2 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, salt och peppar. Grädda ca 40 minuter på 200 gr.