I Karolina Ramqvists senaste roman "Bröd och mjölk" skildrar hon hur ett barn blir till genom maten. När mamman ska bort på kvällen för att träffa sin kille lagar hon alltid pannkakor som hon häller socker på. Flickan hatar att mamman lämnar henne ensam kväll efter kväll och vill inte äta pannkakorna. Men hon äter dem ändå. För hon kan inte låta bli. Efteråt hatar hon sig själv.
Jag känner igen mig i varenda rad i boken. Jag växte upp med att mat var kärlek och om man bara åt så var man frisk, som mamma sa. Vad mamma inte förstod var att maten fick en laddning som senare gjorde mig sjuk. Jag som aldrig kunnat låta bli, mådde nu som allra bäst när magen var tom och fri från hennes omsorger.
Ostsufflé:
Blanda 3 dl mjölk, 1 lagerblad och 1 strimlad gul lök i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt det stå ca 15 minuter. Smöra insidan på en form med höga kanter.
Smält 50 g smör i en kastrull och rör ner 3,5 msk vetemjöl. Låt det småputtra under omrörning ca 1 min. Sila ner mjölken över och koka under omrörning tills det tjocknar, ca 5 min.
Riv 70 g cheddar och 50 g parmesan och blanda ner (utom ca 10 g av parmesanosten) samt 1 tsk dijonsenap, 0,5 krm cayennepeppar och 2 krm salt. Låt det svalna något.
Sätt ugnen på 225°. Rör ner 5 äggulor i ostsmeten. Vispa de 5 äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det lite i taget.
Häll upp smeten i formen. Strö den extra parmesanen på toppen. Dra en kniv runt kanten så höjer sig sufflén lättare. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 25-30 min tills sufflén höjt sig, fått färg och fortfarande är något dallrig i mitten.