I veckan blev det okej att sälja vissa insekter som mat i Sverige. Det har EU-domstolen kommit fram till. Mjölmask, syrsa och gräshoppor har rykte om sig att vara välsmakande. Men jag anar att dundersuccén hemma i köken eller på restaurangerna uteblir. Fast 80 procent av världens alla nationer har insekter på menyn. Själv hittade jag två stycken gråvita larver mellan lakanen i helgen i kompisens sommarstuga. De var övergödda och rörde sig långsamt. Aldrig att jag skulle stoppa dem i munnen.
Lotta Frithiof är nyhetsreporter och inte särskilt kräsmagad.
Att göra:
1) Något ovanligt. Ännu råder undantagsrestriktioner i Uppsala län. Ta en skogpromenad med någon som du inte träffat på länge. Snart kommer de färgsprakande löven att ligga bruna och deprimerande på marken.
2) Halloween. Fira med familjen i stället och hitta på en ny och kreativ variant av trick-or-treat. Vad gör man inte för lite godis?
3) Besök en kyrkogård. I dag är det allhelgonaafton och gravsmyckning funkar ju även i pandemitider.
Dagens rätt: Svampsoppa
För 4 personer. Ansa, skölj och skiva 250 g svamp. Köpt eller plockad! Finhacka 1 bananschalottenlök och 1 vitlöksklyfta. Häll skogssvamp i en kastrull och koka ur vätskan. Är det köpta champinjoner tillsätt 1 dl och låt vätskan koka ut. Fräs lök i 2 msk smör i en stor kastrull på medelvärme, tillsätt svampen och 2 dl vitt vin. Koka ihop några minuter. Tillsätt 3 msk konc kantarellfond, 5 dl vatten och 3 dl vispgrädde. Koka 10 minuter. Tillsätt 1 dl mjölk. Salta, peppra och mixa slätt. Servera med färsk timjan och några droppar tryffelolja. (Recept Ica)