Jag hittade en tidningsskatt i den svarta resväskan

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: UNT och TT

God morgon2021-09-25 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några år sedan fick jag ett gäng med gamla väskor av min mor med beskedet: "Det här är dina grejor som jag hittat i källaren". Ska villigt medge att jag inte kollat igenom alla väskorna ordentligt. För en tid sedan öppnade jag dock en stor svart resväska och till min förvåning hittade jag mängder med gamla Bustertidningar i den. Nostalgin var på topp och självklart ska de sparas för eftervärlden. Kanske kommer jag att leta upp något exemplar med Roy Race and the Rovers och Benny Guldfot.

Kjell Sjöberg om att spara gamla tidningar för eftervärlden.

Att göra

1. TV. Aku Louhimies sevärda film "Okänd soldat" om en finsk kulsprutepluton under andra världskriget finns nu tillgänglig på SVT Play.

2. Träning. För den som är sugen på lite intervaller är backen i Röborundan vid Banvallsvägen utmärkt. Lagom lång och perfekt stigning.

3. Bok. Sugen att läsa en spänningsroman? Testa då någon av Aline Lilja Gladhs. Böckerna utspelar sig i Örbyhus med omnejd i norra Uppland.

Stekt inlagd strömming

Blanda samman 1 deciliter ättika, 2 deciliter socker, 3 deciliter vatten, några kryddpepparkorn, 1 rödlök och en 1 tesked salt i en kastrull och koka upp. Gör en kryddsmörsblandning med lite smör, persilja och dill. Tag 600 gram strömmingsfile. Lägg ihop strömningarna två och två med lite kryddsmör emellan. Gör en ströbrödsblandning med mjöl, salt och peppar som du vänder strömningarna i. Stek sedan strömmingen på båda sidor. Lägg dem sedan i en glasskål med lock och häll över den svalnade ättikslagen. Låt strömmingarna stå över natten innan du äter dem, helst på en hård smörgås.