Jag dämpar mitt köpsug

Reportern Jeanina Santiago vill köpa hållbarare för två bieffekter - gagna miljö och få känslan av att bo på hotell.

Reportern Jeanina Santiago vill köpa hållbarare för två bieffekter - gagna miljö och få känslan av att bo på hotell.

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2021-10-04 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu bor jag i en mindre lägenhet och måste downsiza garderoben. Jag har inte slängt kläderna. Jag har inte heller sålt dem via Facebook och Sellpy – jag har inte tid! Så jag har valt att skänka en del av min klädsamling till Stadsmissionen.

Jag har bestämt mig för att ha färre saker, och inte behålla så mycket av gamla prylar. Inte heller tänker jag köpa så mycket nya kläder. Jag vill inte konsumera så mycket, inte bara av praktiska skäl utan även för miljöns skull. Jag vill hellre köpa ett bra plagg som håller länge istället för tio stycken. Jag har ändå ont om utrymme i garderoben.

Jag tänker satsa på att leva i en lägenhet som ser ut som hotellsvit, och för att nå det målet måste jag styla minimalistiskt. Bonusen är att det bra för miljön. 

Att göra

Halloween. Förbereda mig inför något halloweenfirande som jag kan gå till. Det finns till exempel halloweenevenemang i Furuvik.

Musik. Lyssna på artisten Gnucci på Spotify.

Podcast. Lyssna på Flashback Forever, en av landets populäraste poddar.  

Grillad zucchini och brödsallad med kapris

4 port. Tänd grillen. Sprid ut den glödande kolen. Dela 1 gul och 1 grön zucchini på längden till tunna långa skivor. Salta dem och vänta tills de börjar vätska sig. Pensla skivorna med olivolja och grilla direkt på glöd under lock till de fått fin färg. Vänd och grilla 12 levainbrödskivor samtidigt. Pensla med dressing (riven tomat med vitlök, kapris, olja och vinäger) och lyft sen av från grillen. Servera med basilika. Smaksätt med salt och peppar. (Kortat recept av stjärnkocken Paul Svensson)