Pratade nyss med en sprudlande glad butiksägare i Öregrund, som fått ett nationellt erkännande för sitt slit med att tillfredsställa alla kunder. Att snabbt ställa om i nya tider har blivit en viktig ingrediens i många företagares vardag. En service som räddat många i pandemin är utkörning av mat och andra varor. Jubelsnacket med Öregrundshandlaren triggade i gång mitt minne av min barndoms lanthandel, i en norrländsk by på 60-talet. Handlaren Harry ordnade hemleverans till alla ofärdiga gubbar och gummor i byn. Mormor ringde helt enkelt och rabblade vad hon behövde, Harry packade i kartong och skickade med bussen. Inget är helt nytt under solen.
Catrin Pihl är reporter på UNT med fokus på Östhammar
Tre tips
1 Utomhusjazz. Jazz på Katalin med Jonne Bentlöv & Förenade Jazz, kl 15-16, med avstånd och annat som hör till i coronatider.
2 Hundpromenad. Ta med hundkompis och ta en guidad tur i Gamla Uppsala museums regi på temat hundar. Samling vid museet kl 11, 13 eller 15.
3 Paddeltur. Paddla till Skokloster. Lunch kan tas med eller ätas på plats. Kom till kajakuthyrningen i Sunnersta kl 08:30.
Palak Paneer
4 personer: Klyfta en schalottenlök och skiva 2 klyftor vitlök. Hacka en tomat. Fräs i olivolja. Tillsätt 2 msk riven ingefära, 2 msk tomatpuré, krydda med 1 msk garam masala. Låt steka några minuter. Tillsätt sen 1 burk krossade tomater, 1 dl vitt vin, 2 dl vispgrädde och en tärning grönsaksbuljong. Sjud några minuter till. Lägg i 200 gram färsk spenat.Skär 400 gram halloumi i bitar, stek i lite olivolja. Tillsätt osten i grytan när klart. Servera med ris.