Ingen kan fira som svenskarna

God morgon.

God morgon.

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2021-10-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Halloween är endast tre dagar bort och det är dags att fylla på godisförråden. Nu knackar inte särskilt många barn på bus eller godis-rundor på min lägenhetsdörr, men det är bäst att vara förberedd utifall att. I värsta fall får jag väl äta upp det överblivna (läs: allt) godiset själv. 

Men det finns en och annan som tycker att halloween är ett onödigt påhitt importerat från andra sidan den stora pölen. En och annan som hellre skulle stryka hela härligheten från den svenska evenemangskalenderns existens. Jag håller däremot inte med. Ju fler chanser att ställa till med fest, umgås med nära och kära och att äta orimliga mängder med gottigheter, desto bättre – väl? 

Att fira stort som smått är liksom lite vad vi svenskar gör. Vi firar lite större – påsk, midsommar, halloween, jul och nyår. Vi firar lite mindre – nationaldag, namnsdag och kräftskiva. Vi firar till och med bakverk! Säg mig vilket annat land som har en nationell dag dedikerad åt kanelbullar? Eller kladdkakor! 

Mer (välsmakande) firande åt det svenska folket!

Linnéa Kalnins är reportern som tycker att ryttarkaka också borde få en egen dag.

Ryttarkaka
Blanda 175 g smält smör med 6 dl socker och 4 ägg. Tillsätt 3 dl mjöl, 1 dl kakao, 2 krm salt och 1 krm vaniljpulver. Grädda i långpanna i ugnen i 10-12 minuter, 225 grader. Blanda 75 g smör, 2 dl socker, 1,5 dl grädde och 1 dl sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i två minuter under omrörning. Tillsätt 200 g kokosflingor och låt sjuda i en minut till. Bred kokostäcket över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.