Ibland är det bra att inte förstå

God morgon2021-09-19 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen hamnade maken och ett av barnen i en diskussion om konst, utifrån tonåringens fråga: "Vad är egentligen konst?". Min make, som en gång varit en okammad yngling på konstskola, svarade exalterat och jag lyssnade uppmärksamt från ett annat rum. Vilken härlig diskussion! 

Till sist kände jag mig manad att flika in min allra viktigaste poäng i frågan: Man måste inte "förstå" konst. Tvånget att ständigt förstå allt kan bygga upp stora hinder. Den som är rädd för att inte förstå, ställer sig lika gärna helt utanför.

Kort efteråt sätter DN-skribenten Anna-Lena Laurén ord på en annan aspekt av det här i sin utmärkta krönika "Att läsa böcker man inte förstår är det viktigaste en människa kan göra". 

"Det enda sättet att utveckla sitt språk är att läsa allt. Inklusive texter man inte förstår", skriver hon bland annat. Jag jublar. Nyckeln till att utvecklas är inte att fatta allt. Det är snarare att inte låta sig nedslås om man inte förstår. 

Det räcker dessutom långt att bara uppleva. 

Att göra:

1) Upplev 1. "Involution – Lundahl & Seitl". Interaktiv konst för alla sinnen på Uppsala konstmuseum. 

2) Upplev 2. Långbacka/Bådagård spelar folkpop på Kulturoasens lunchkonsert. Håga by.

Att äta:

Stuvade makaroner och fläsk 

4 port. Koka upp 8 liter mjölk, tillsätt 5 dl idealmakaroner och en gnutta salt. Koka under omrörning på låg värme i ca 20 minuter, späd mot slutet till önskad konsistens, totalt behövs nog 1 liter mjölk. Krydda med vitpeppar, muskot och en nypa socker. Servera med stekt sidfläsk. En riktig matupplevelse!