I dag är det pressfrihetens dag

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2020-05-03 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av underrubrikerna i år är att journalistiken ska vara oberoende av politiskt och kommersiellt inflytande. Något som ter sig självklart kan tyckas här i Sverige där vi har yttrandefrihet och meddelarfrihet som innebär att vi får säga vad vi vill även om chefen säger att du ska vara lojal. I mitt arbete som reporter möter jag ofta människor som av någon anledning ändå inte vill berätta om sin tillvaro. Jag pratar med personer som har anhöriga på äldreboenden som är rädda för att deras anhörig ska behandlas sämre om de pratar med lokaltidningen. Det finns offentliganställda som inte vill bli citerade. När SAS lade sitt varsel i veckan kontaktade jag ett stort antal anställda för en kommentar. Fick till slut svaret på varför alla sa nej: "Vi har fått direktiv om att hänvisa till SAS pressavdelning." Vi ska värna yttrandefrihet och akta oss för munkavlar.

Maria Larsdotter, reporter på Sigtunabygden som vill att fler använder sig av sin meddelarfrihet.

Att göra i dag

1) Ljudbok. Karin Smirnoffs romaner om Jana Kippo finns att låna på bibliotekets ljudboksapp. Rekommenderas.

2) Gå ut igen. Tål att tipsa om gång på gång. Baka burkdesserten här nedan, gå ut i naturen och njut.

3) Ta bilder. Gör en fotodagbok om din vardag i coronatider. Spara dem till sen. 

Burkdessert

4 stycken. Fördela 6 dl färska bär i fyra glasburkar. Blanda ihop 1 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 1 tsk mald kardemumma och en nypa salt i en skål, fördela i de fyra burkarna. Lägg en msk kokosolja i varje burk. In i ugn, 200 grader, 30 minuter. Låt svalna. Toppa med lite grädde. Sätt på lock och lägg ner i ryggsäcken.