Hör upp slemmiga varelser: Låt bli min mat!

God morgon2021-05-23 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag fick ett desperat mess från maken som höll på att klippa gräs nere i hagen. Gräset måste klippas eftersom vi inte har några betande djur men vi odlar potatis, kålrötter, pumpor, squash och annat. Nu skickade han alltså ett skrikande sms: "Kom ner med snigelmat. Sååååå många hungriga mördarsniglar i hagen. Sjukt många." Jag utrustade mig med en pyts med hett vatten, salt, ättika, handskar, en stekpincett och snigelmat, en pellets de äter av och sen går undan och dör. Den där pelletsen kostar skjortan så vi försöker hålla undan manuellt också. Den här gången var det vidrigt. Hundratals sniglar överallt i hagen. De låg i kluster i det blöta gräset. Pytsen blev full. Nu är kriget i gång.

Maria Larsdotter är kulturreporter som vill ha maten i fred.

Att göra i dag:

1) Musik. Stefan Sundströms nya platta rekommenderas varmt.

2) Konst. Guldsmedsmästaren Charlotte Melander ställer ut under rubriken "Ute är inne" på Kaleido.

3) Fest. Nyinflyttad? Botaniska trädgårdens växtlighet exploderar nu. Grindarna står öppna kl 7–21.

Dagens rätt

Vegansk omelett

200 g silkestofu, 100 g sojagrädde, 50 g vetemjöl, 2 msk mortlade sesamfrön, 1 msk majsmjöl (eller potatismjöl), ½ msk kala namak salt (om du gillar äggig smak jag hoppar alltid över detta), ½ tsk gurkmeja, champinjoner eller annat gott till.

Blanda alla ingredienser. Häll i ungefär hälften av smeten i en varm stekpanna med lite olja. Stek fem minuter på medelvärme och vänd sen försiktigt och stek ytterligare fem minuter på den andra sidan. Repetera med resten av smeten. Garnera med färska kryddor, stekta grönsaker eller champinjoner.