Vad är egentligen "mycket snö"? Eftersom jag är uppvuxen på nordligare breddgrader aktar jag mig lite för att bli för tvärsäker när saken kommer på tal. Ni har väl läst om "snösmockorna" eller "snökanonerna" som drabbar oss emellanåt? Eller kanske upplevt en? Här i mellersta Sverige är det risk för snökaos när det kommer en decimeter.
Det ÄR såklart kaos om man inte är van. Vem är jag att syrligt påminna om att jag minsann knappt kunde se över plogvallarna längs den norrländska väg jag stod vid i väntan på skolbussen på 70-talet? Nej, usch så förmätet och självcentrerat!
Men något har hänt. Förra helgen stod jag och frös i isvinden vid ett av Upplands friluftsområden. Folk runtomkring mig såg ut att njuta trots kylan. Själv kom jag på mig själv med att önska mig bort till en solig strand i Portugal. Hjälp, norrlänningen i mig håller på att tyna bort! Eller så hade jag helt enkelt fel kläder.
Catrin Pihl är reporter på UNT.
Tre tips
Utflykt 1: Ta ett vinterbad i Ekoln, bryggan vid Alnäs friluftsgård.
Utflykt 2: Åk skidor i tystnad. Florarnas naturreservat norr om Österbybruk.
Utflykt 3: Ta på grillerna och testa Studenternas is, Svandammen eller Dalkarlskärret.
Kyckling tandoori
Dela fyra kycklingfiléer i fyra mindre bitar. Gnid in dem med salt, curry (1 msk) och tandoorikrydda (1-2 msk), stek i smör. Tillsätt en grovhackad gul lök, 5 dl små broccolibuketter och en strimlad röd paprika. Låt steka en stund, häll i 1 dl vatten så det inte kokar torrt. Smula i en halv tärning grönsaksbuljong, plus en skvätt japansk soya. Bland sen med 2 dl grädde, red med maizena. Servera med ris.