Grovsoprummet är den märkligaste av världar

God morgon2021-06-23 04:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grovsoprummet är en värld för sig. Här finns alltifrån riktiga fynd (en gång hittade jag en AWAB-pall som säljs för en femhundring på Blocket) till helt obegripliga saker (exempelvis träpelaren som tapetserats i Jesus-bilder). För någon vecka sedan stod också en drös intakta LP-skivor här, en kubansk trumma, ett balkongbord, fyra madrasser och lika många resväskor. Och det är bara en bråkdel av alla fynd/allt skräp som fanns i grovsopen denna dag. Det gjorde mig först lite beklämd: vi lever i ett sånt överflöd. Men som alltid vänder känslor snabbt. Från köksfönstret fick jag nämligen syn på en granne som på snabba fötter rörde sig mot soprummet. En kort stund senare pinnade han tillbaka in i porten – med balkongbordet i högsta hugg!

Ebba Örn är reporter på UNT och tror på återvinning.

Att göra i dag

Bryt traditionen. Två dagar kvar till sill, potatis och nubbe. I mitt lilla midsommargäng har vi dock bestämt oss för att skippa midsommarlunchen i år, och i stället köra på det bästa som finns: pasta!

Kvällsdopp. Ljusa och varma kvällar finns all anledning att ta ett dopp om du har okej nära till ett bad. UNT skrev nyligen om var i Uppsala du badar bäst.

Caprese med burrata

Till vår midsommarpasta blir det caprese. Skölj och skiva 250-300 gram tomatmix. Skölj en liten påse babyspenat. Häll av en burrata (helt okej med vanlig mozzarella om du inte hittar burrata) och riv i bitar. Lägg ovanpå tomat och spenat. Hacka ca 8 blad färsk basilika grovt. Strö över. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Receptet säger 4 portioner, men jag tror alla vill ha varsin sån här.