Gråtrut, mussla eller lera, svårt färgval

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2019-12-08 04:00

Vet du hur många nyanser av grå kulör det finns? Jo, jag vet, vi upplevde väl alla att november levererade en hel del olika nyanser av den färgen men det är inte det jag tänker på. Jag har nämligen snöat in på väggfärg till köket. Vi ska måla om och hade bestämt oss för vitt, men när jag kom hem en kväll hade målaren spacklat fönsterväggen med grå spackel. Plötsligt kändes vårt kök väldigt lugnt. Alltså, vi målar grått i stället för skrikande vitt. Men. I färgaffären finns inte grå, där heter kulörerna till exempel mussla, cumulus, sinnesro, lyssna, lera och gråtrut. Hjälp!

Maria Larsdotter, familjeredaktör med nyanssvårigheter.

Att göra i dag

1)Kreativa feministers julmarknad. UKK kl 11–16.

2)Stipendieutdelning. Stipendiet Anna-Lisa Thomson Till Minne tilldelas nyutexaminerade kvinnliga konstnärer från Sveriges konsthögskolor. Uppsala konstmuseum kl 11.30.

3)Föredrag. Stoppa barnäktenskap. Om hederskultur och barnäktenskap. Studieförbundet Vuxenskolan kl 14–16.

Pastagratäng med saffran

4 portioner. Koka 400 g pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Dela ett halvt blomkålshuvud i mindre bitar. Hacka en halv gul lök och en vitlöksklyfta grovt. Lägg allt på en plåt, ringla över lite olivolja och rosta i ugnen i 225 grader i 20 minuter. Häll ner det rostade i en bunke tillsammans med 2,5 dl havregrädde, 1 dl vatten och 1 paket saffran. Mixa till en slät sås med stavmixer. Krydda. Blanda saffranssåsen med pastan och häll ner i en gratängform. Skiva en aubergine tunt och stek den gyllenbrun i olivolja. Fördela auberginen över gratängen och grädda allt i 20 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!