Gör en toppentur mellan källorna och havet

Niklas Skeri

Niklas Skeri

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2020-04-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från utsiktstornet vid Skekarsbo är vyn mäktig över Färnebofjärden och nationalparkens svämängar- och skogar. Jag spanar förgäves efter fiskgjusen. 

När skidbackarna har stängt i fjällen där Dalälven framför oss har sina källor (i Idre och Grövelsjön i nordöst och i Sälen i väst) går friluftsturen hit i stället. Det blir en toppentur det med! Och tiden är den rätta: inte en mygga syns.

Mellan 1919 och 1939 gav folkbildaren Karl Erik Forsslund ut Från källorna till havet. Det skulle bli 30 band om landskapet och folklivet kring Dalälven, men blev bara 27. Och hans resa stannar i trakterna runt Falun. Det tänker jag på, där uppe i utsiktstornet, och inser att jag besökte källorna i Grövelsjön i somras. Nu får jag avsluta det här med ett bad vid Rullsand vid utloppet i sommar. Det är ju hemester som gäller i år.

Niklas Skeri, är nyhetsreporter och dalkarl

Att göra

1) Film. Amelie från Monmartre, en underbar lite knasig, romantisk komedi om Paris. På SVT klockan 14.

2) Sport. Se om fotbolls-VM 1994. På svt.se/play hittar du alla Sveriges matcher däribland den legendariska kvartsfinalvinsten på straffar mot Rumänien. 

3) Författarbesök. Uppsalaförfattaren Kjell Eriksson besöker Stenhagenbiblioteket. Gratis, men föranmälan krävs.  Arrangör: Region Uppsala. Klockan 19.

Idas pasta

4 portioner. Koka valfripasta för fyra enligt anvisningarna på förpackningen. Rosta 50 g pinjenötter. Mixa med en kruka färsk basilika, en vitlöksklyfta och en dl olivolja. Tärna ned två avokado och en halv burk strimlade soltorkade tomater. Blanda med pastan och 50 g riven parmesan. Servera med ruccola.