"Vad är din favoritsmak?" frågade min vän häromdagen.
"Choklad," svarade jag, för det är det.
"Vilka fler? Säg fem," sa han då.
"Jordgubbar är alltid gott. Och passionsfrukt!" räknade jag upp.
"...du kan vara mer abstrakt, vet du. Du kan säga 'salt', även om salt i sig inte är din favoritsmak, men det kanske får dig att tänka på ett bad i något varmt hav när du fått en munfull av saltvatten. Smaken får dig att tänka på minnet," resonerade min vän.
Jag funderade på hans ord. Vilken är egentligen min favoritsmak? Är det smaken av de förrymda spraydroppar myggmedel som letat sig in i min mun istället för att landa på min hud när jag är ute i den svenska sommarskogen? Eller är det den enda tuggan av ett äpple man knaprat i sig i stallet, innan favorithästen med bedjande blick lyckas charma till sig resten av frukten?
Nej, för mig är nog favoritsmaken fortfarande passionsfrukt. Mer specifikt passionsfruktsorbet från gelaterian på hörnet där två av Roms kullerstensbeklädda gator möts, dagen efter min 25:e födelsedag som jag firat med champagne på stranden tillsammans med några av mina närmaste vänner.
Linnéa Kalnins är nyhetsreportern som älskar italiensk glass.
Att...
...läsa: Elephants Can Remember – Agatha Christie
...se: A Walk to Remember
...lyssna på: Remember the Name – Fort Minor
Marys scones
Ett av få recept jag minns utantill. Blanda 5 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk strösocker, 0,5 tsk salt, 75 g rumsvarmt smör och 2 dl mjölk till en deg. Använd ett dricksglas som form för att stansa ut scones. Grädda i 225 grader tills gyllene. Avnjut med smör, ost och jordgubbssylt.