Det kommer ett vänligt mejl från en läsare om ett recept jag tipsat om. Det är Anita som undrar om jordärtskockor verkligen heter ”kockor”. Är det inte ”skockor”? Jo, det stämmer förstås.
I mejlet finns också en länk till en text om de kockor som under 1900-talets första hälft utgjorde ett undantag inom svensk skogsindustri. Om vintern, när skogsarbetarna var långt hemifrån och bodde i skogskojor, blev maten ofta enformig och ohälsosam. Kosten bestod i princip bara av kaffe, fläsk och kolbullar. För att styra upp situationen anställdes kockor, ofta unga kvinnor, ja kanske till och med flickor ibland, som på egen hand lagade mat åt tio till tjugo stycken skogshuggare.
"Det var nog ett ganska tufft jobb, långt innan metoo hade slagit igenom", konstaterar Anita i mejlet. Jag kan inte annat än hålla med.
Ebba Örn är reporter på UNT och gillar trevliga läsarmejl.
Att göra
1. Semla. Fettisdagen är en av få anledningar att längta till februari. Det är några veckor kvar men köp dig en semla redan i dag på närmaste konditori/bageri.
2. Serie. Hjärnforskaren Anders Hansen är tillbaka med en ny säsong av "Din hjärna" på SVT, som djupdyker i ja, din hjärna. Finns på SVT Play.
3. Solen. I februari kan solen börja värma våra frostiga kinder. Förutsatt att det är klart väder i dag, unna dig fem minuter att lapa sol på lunchen.
Semmelsmoothie
Här finns två alternativ. Första alternativet är att mixa en semla med 2 dl uppvärmd mjölk och pudra med kanel (recept från Arla). Andra alternativet är att mixa ihop 1 banan, 2 msk mandelsmör, 2 krm kardemumma och 1 burk kokosmjölk (recept från köket.se).