Vill bara flagga för en grej. På söndag är det första advent – det vet förstås de flesta – men att det är då som tempot dras upp kanske inte alla tänker på. Från första advent upphör vanlig tideräkning och den nya blir ungefär tre gånger så snabb och pågår till nyårsdagen. Sen lugnar tiden ner sig. Och då är 2021 och... ja, vem vet?
Lotta Frithiof är nyhetsreporter och satsar på att hinna frossa i julpynt i år.
Att göra:
1) Adventfika ute. Ta med vänner, glögg i termos och goa tilltugg. Kanske ny tradition på ingång?
2) Ny säsong. Dags för ny säsong av "På spåret" på SVT. Den blir extra njutbart att få resa i år.
3) Lys upp mörkret. Sätt upp en massa julbelysning.
Att äta: Vegoburgare för 4
Ugnen på 225 grader. Klyfta 900 g potatis. Vänd i 3 msk olivolja, salt och peppar, lägg i ugnssäker form och in i ugnen 25 minuter. Riv 1 zucchini grovt. Salta, låt stå 10 minuter. Krama ur vätskan. Knäck 2 ägg i bunke och vispa med 1 msk japansk soja och en riven vitlöksklyfta. Häll på 1,5 dl ströbröd, låt svälla i 5 minuter.
Lägg 2 dl sötmandel i en mixer och kör till smulor. Häll över i bunken och blanda i urkramad zucchini, 3 dl riven prästost, och svartpeppar. Vila smeten i 10 minuter.
Rör ihop dressingen: 1,5 dl majonnäs, 3 msk ketchup, 1 riven vitlöksklyfta och 1-4 tsk sriracha (ju mer desto hetare).
Forma smeten till 4 biffar. Vänd i panko, stek i smör och olja på båda sidor. Värm 4 hamburgerbröd i ugnen några minuter. Lägg i vegoburgarna, dressing och salladsblad, skivade tomater, skivade ättiksgurkor och skivad rödlök. Servera med den rostade potatisen. (Recept: Jennie Walldén)