Då och då dimper det ner brev i mitt postfack. Numera är de ganska sällsynta, de där små vita A6-kuverten. Nästan alltid är breven från mamma som hittat några tidningsurklipp hon vill dela med sig av. Häromsistens kom en hälsning med vykort på Alfons Åberg och hans pappa. I samma brev låg en liten pixibok, också om Alfons, och mammas notering: "Jag kunde bara inte motstå ..."
Det är något visst det där med att få en hälsning med posten. Kanske för att det numera är så sällsynt. Som att få ett litet paket i vardagen, helt utan uppenbar anledning. Det ligger som en särskild förväntan i luften just innan kuvertet sprättas upp.
Lise-Lott Brenklert är printredaktör och hade i de tidiga tonåren ett tvåsiffrigt antal brevvänner
Att göra:
1. Julmarknad. Julstämning, mat och hantverk vid Ulva kvarn, kl 11–16.
2. Teatermonolog. Görel Crona visar en annan bild av Selma än sagotanten i "Selmas samlade vrede", Reginateatern, kl 15.
3. Ljusfestivalen. Avslutningsshow för "Allt ljus på Uppsala" med dans och musik. Samling på Borggården, Uppsala Slott, kl 15.45.
Fisksoppa med kräftstjärtar, dill och tomat
4 portioner. Tina 400 g fryst torskfilé och skär den i ca 3x3 cm stora bitar. Skala 6 potatisar, 2 morötter och 1 gul lök. Skär rotfrukter, lök och 2 tomater i tärningar, också ca 3x3 cm. Koka rotfrukter, lök och tomat sakta i 1 liter fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) i ca 20 minuter. Tillsätt 2 dl crème fraiche och koka upp. Smaksätt med salt, svartpeppar och pressad citronsaft (½ citron). Lägg i fisken och sjud några minuter. Vänd ner 1 dl dill och 1 förpackning kräftstjärtar.