Ett väder i min smak – låt det ta tid

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: unt

God morgon2021-05-08 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästa vecka är efterlängtad. Den årliga "slå-på-vattnet-i-stugan-veckan". Det är då vi åker till sommarhuset och fixar inför sommaren. Eftersom den ligger en bit norröver är våren inte lika långt gången där som här. Om syrenen knoppas i Uppsala, har vitsipporna precis tittat upp vid stugan. Man får våren i repris och det kan ju behövas eftersom den är så kort. 

"Vilken årstid gillar du bäst?" Mitt vanliga svar brukar bli: Alla. Just växlingen är ju grejen, för annars skulle man inte märka skillnaden. Men våren sticker ändå ut. Förändringen blir så påtaglig. Från kallt till varmt, från mörker till ljus, från svartvitt till färg. I år tar omvandlingen extra lång tid. Det nåt slags lock över oss som fixerat våren i kallt läge. Den gröna omvandlingen har stannat upp. Helt okej för mitt långsamma sinnelag. Låt det ta tid, det som annars så snabbt förflyktigas.

Catrin Pihl är journalist på UNT och gillar repriser.

Tips

Har du inte sett kungsängsliljan blomma i Kungsängens naturreservat? Då är det dags! Gå från Kungsängsbron och söderut längs ån, på östra sidan. Tar du bil, parkera vid Vindbron och gå norrut istället.

Laxbiffar

4 personer. Hacka en halv gul lök fint, lägg i matberedare med 1 ägg, 600 g lax skuren i bitar, 1 tsk salt och 0,5 tsk peppar. Mixa snabbt (max 1 minut) till en grov röra. Forma till 8 platta burgare och stek i smör så de får yta. Efterstek i ugnen på låg värme – max 150 grader. Gör en citronsås till: Värm upp 2 dl vispgrädde med 2 dl crème fraiche, en fiskbuljongtärning och rivet skal från en citron, plus 2 tsk av saften. Servera med potatismos.