Regler och prydhet var A och O i det viktorianska England. Ändå lockades många av det övernaturliga. Seanser var en trend kring 1890. Det var bland annat under en nekromanti som författaren Bram Stoker fick höra om fursten Vlad Tepes, som pålspetsade tusentals fiender under medeltiden. Han kallades också Vad Draculea – hans namn blev modell för Stokers bok om den blodsugande greven, Dracula.
Det sägs att Vlad blev grym efter att hans första fru dött. När hon hörde den falska nyheten att han slagits ihjäl på stridsfältet tog hon livet av sig.
Slottet Bran, som är Bram Stokers Draculas slott, finns i Transsylvanien. Trots att Vlad Tepes inte bodde där lockas många turister fortfarande dit. Jag besökte också slottet. Och till min förvåning såg jag en legend vandra i den karpatiska skogen. Dock var det inte själva vampyren, greve Dracula. Utan ett annat vampyrfan, Johnny Depp med vännen Alice Cooper plus resten av bandet Hollywood Vampires.
Lär mer om Vlad Tepes i:
En dokumentär. "Dracula - the true story of vampires" på Prime Video.
En faktabok. "From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire" by Neagu Djuvara and Radu Oltean. Boken, som är lite tråkig, köpte jag på slottet Bran i Transsylvanien.
En skönlitterär bok. Bram Stokers "Dracula".
Min falukorvsgryta
Koka ett paket pasta fusilli enligt paketets instruktioner. Hacka och stek en lök. Skär en falukorv i mindre bitar och stek. Skär 500 g broccoli i mindre bitar och stek dem tillsammans med falukorven. Smaksätt med lök- och vitlökspulver, citronpeppar, salt och chili flakes. Droppa över citronsaft. Servera med pastan.