En blåsig söndag i oktober blir jag hämtad av några vänner för det eviga höstnöjet: svampplockning. En lång bilfärd senare sträcker vi på benen intill en åker i ingenstans, sätter en bebis på magen och knallar in i skogen. Det blir succé. Vi fyller våra papperspåsar med kantareller, blomkålssvamp, trattisar och trumpetsvamp. Människan är som gjord för det här, konstaterar vi glatt.
Men hemma igen drar ett stråk av osäkerhet genom kroppen, en flashback från en yrande natt i barndomen när jag stoppat i mig fel svampar. Till slut blir det ändå en svamprisotto, men någon värdig jägare och samlare blir det nog aldrig av mig.
Ebba Örn är reporter på UNT och tycker att vanliga champinjoner duger bra.
Att göra:
Standup. Om du saknat att skratta åt komiker på scen har du chansen ikväll. Oslipat med komikerna Carl Stanley, Johannes Finnlaugsson och Elin Almén arrangeras på Katalin med start kl 20.
Svampfärgning. På Biotopia får man ikväll prova på att färga ullgarn med färg som man lockat fram ur svampar. Pågår 18–21, obligatorisk föranmälan på biotopia@uppsala.se.
Svamprisotto
Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta och 3 schalottenlök. Koka upp 9 dl svampbuljong. Fräs lök och vitlök försiktigt i en tjockbottnad kastrull. Höj värmen och fräs 3 dl arborioris tills glansigt. Häll på 2 dl vitt matlagningsvin. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 4 dl och ta sedan 1 dl i taget. Rör ofta. Det ska vara färdigkokt inom 15-20 min. Ansa och skiva 250 gram kastanjechampinjoner. Stek i smör, salta och peppra. Rör ner i riset och blanda i 2 dl riven parmesan. Krydda som du vill. Recept: Ica