Det sägs bli bra med hjortron i skogarna i år

Foto: TT

God morgon2021-06-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året var inget bra år ur ett hjortronperspektiv. Då fick du kämpa för varje hjortron – åtminstone i södra Medelpad som är våra hjortronmarker. Till slut kanske vi fick ihop tio liter som gav ett gäng burkar med sylt och marmelad. Ett normalår ger minst 30 liter. Hjortronsylt i filmjölken är en last jag har. Våra egna burkar från 2020 års skörd tog slut ganska snabbt. De sista sex månaderna har jag fått handla min sylt i Månkarbo. Sylten där är fantastisk, men längtan efter den egna sylten är stor. Prognoserna säger att det ska bli gott om hjortron i Medelpad i år. Jag hoppas verkligen att de stämmer. Längtan är stor.

Kjell Sjöberg är journalisten som hoppas på ett bra hjortronår.

Att göra

1. Cykel. Den gamla banvallen mot Enköping börjar bli perfekt för cykling. Avstickarna är många längs med banvallen – vill du så tar du dig också hela vägen till Enköping.

2. Bok. Samin Nosrats bok "Salt, fat, acid, heat" ger mängder med perspektiv och lägger en god grund för din matlagning. Intressant bok.

3.TV. Sveriges fotbollsdamer möter i kväll Australien i en träningslandskamp. Matchen visas på Cmore och TV12.

Hjortronsylt eller marmelad

Rensa och skölj lämplig mängd hjortron. I detta fall ett kilo. Häll bären i en stor gryta och blanda ned 300 till 400 gram syltsocker. Låt blandningen stå i drygt en timme så att bären hinner safta av sig. Värm därefter blandning­en i cirka 15 minuter på svag värme för att få till en fin sylt. Värmer du bären lite längre får de en annan karaktär och du får mer av marmelad. Låt sedan sylten svalna och häll därefter upp den i lagom stora glasburkar.