Det sägs att det kan blir hjortron i år

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-06-30 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Semestern närmar sig med stormsteg. Minns ungdomens somrar - det vill säga tiden innan man började sommarjobba. Bärplockning kanske inte var det man hyllade då. Under föräldrarnas första sommarvecka skulle det alltid plockas blåbär ute vid sommarstugan i Rasbokil. Man underordande sig det hela på något sätt och fick ihop sin liter. Nu är det annorlunda nu gillar jag bärplockning, men nu är det hjortron som gäller vid sommarstugan i södra Medelpad. Efter ett svagt 2019 så är förhoppningarna nu stora på att 2020 blir ett bra hjortronår. Förutsättningarna är i alla fall goda då hjortronbusken blommar för fullt just nu.  

1 Bok 1. Sydafrikanen Mike Nicol bjuder i boken "Payback" på storpolitik och drama med kopplingar till apartheidtiden. Garanterat spännande läsning i hängmattan. 

2. Bok 2. Boken "A journey to exile: The story of a namibian freedom fighter" av Keshi Nathanael ger en unik inblick i en person och ett lands frihetskamp. 

3. Bok 3. Gillar man cykling då ska man läsa "Tour de France : historien om världens största cykellopp". Lagom mycket nörderi i sommarsolen.

Lax med svamp och lökröra

Salta och peppra fyra laxfileér och lägga i en ungsfast form. Häll på tre deciliter crème fraiche, pressa ned två vitlöksklyftor och häll på lite ekfatslagrad chardonnay. Ställ in i ugnen och tillaga till laxen har en innertemperatur på 54 till 56 grader.  

Skär 250 gram skogchampinjoner och en halv röd lök i små bitar. Stek i en panna. Krydda med valfria örter. I slutet av stekningen slänger man på lite persilja. 

Servera svamp och fisk med färsk potatis och lämplig måltidsdryck.

Karta: Uppsala