Det rör sig bara om några minuter per dygn, egentligen ingenting, men det märks snabbt. I mobilens väderapp kan jag följa dramatiken i realtid, och det gör jag också. Petar upp appen och konstaterar att soluppgången inträffar några minuter senare i dag, igen, solnedgången några minuter tidigare i dag, igen. Det känns i hela kroppen hur mörkret tätnar dag för dag. Kanske är vi fler som upplever det som ovanligt klaustrofobiskt i år, när vi även måste hålla oss ifrån varandra. Därför har jag listat några survival-tips nedan.
Ebba Örn är reporter på UNT och efterlyser fler tips.
Att göra i dag
Leta upp ljuset. Jag är sugen på att testa ljusterapi, där man spenderar tid i ett rum med väldigt stark belysning. Ett alternativ är att lapa det dagsljus som går.
Sov gott. Sömn hjälper. I ett svalt rum, med ett tungt täcke och en tråkig bok drömmer du snart.
Gör saker tillsammans. Ta en promenad med en kompis eller kollega i luren. Titta på en serie tillsammans. Låt bokklubbens möten flytta till Zoom. Det är inte samma sak, men det är bättre än inget.
Nudelsallad med krispig tofu
Koka 200 g glasnudlar. Spola kalla och lägg i skål. Strimla 1/2 gurka, 150 g sockerärtor, 60 g salladslök och 200 g morötter. Lägg i skålen. Skala och riv 1 msk färsk ingefära och 1 klyfta vitlök. Mixa med 0,5 kruka färsk mynta, 1 msk japansk soja, 2 msk rapsolja, 2 msk jordnötssmör och saft från en lime. Blanda 2 msk majsstärkelse, lite salt och chili i en djup tallrik. Skär 200 g tofu i bitar och vänd i blandningen. Stek gyllenbrun på hög värme. Blanda alla ingredienser till en sallad. Recept från Tasteline.