Det hade kunnat bli ett väldigt roligt möte

Felix Wedjesjö är reportervikarie och vill hävda rätten till lättja.

Felix Wedjesjö är reportervikarie och vill hävda rätten till lättja.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

God morgon2020-01-11 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När min vän Gustaf nyligen var ute på krogen träffade han en man från Bhutan. Samtalet gled in på något som den nya bekantskapen aldrig hade provat – skidåkning. Som en del av det lättsamma kallpratet säger Gustaf att kan lära bhutanesen hur man åker skidor. Killen blir eld och lågor och skickar genast i väg en vänförfrågan till Gustaf på Facebook.

Några dagar senare sitter jag i min soffa med Gustaf bredvid mig. Vi bestämmer att han faktiskt inte behöver besvara den där vänförfrågan. Det hade  kunnat bli ett väldigt roligt möte. De hade kunnat bli vänner och lärt sig mer om varandras länder och kulturer. Men ibland pallar man bara inte. Och det är okej.

Felix Wedjesjö är reportervikarie och vill hävda rätten till lättja.

Att göra i dag

1) Rått Den briljante Tom Alandhs dokumentär ”Bergmans hushållerska” – från 2009 – finns nu på SVT Play.

2) Svängigt Välkände saxofonisten Lars Gulliksson gästar The Jazzmen i Katalins pub. Frivillig peng till orkestern. 15.00.

3) Svettigt och kallt Ta med skridskorna till Studenternas och åk fram och tillbaka tills att kroppen ångar. Allmänhetens åkning, 17-19.

Kål på Doktor Lichtensteins vis (4 portioner)

1 kålhuvud (spetskål el. vitkål), 600 gram vegetarisk färs. 1 gul lök, 1 zucchini, 33 cl valfri folköl, Saft från en citron, 3 msk, japansk soja, 1,5 msk fisksås, Sesamolja

1. Skala av de yttersta bladen på kålhuvudet (cirka 4/person)
2. Finhacka zucchini, gul lök och lite av kålen
3. Stek lök, zucchini, kål och färs i sesamolja, öl, citronsaft, soja och fisksås
4. Pickla resten av kålhuvudet
5. Använd kålbladen som ”tacobröd” att lägga färsen och den picklade kålen i
6. Ät!