Det är dags att växa ifrån ketchupen

God morgon önskar Jonas. Och ingen ketchup vare sig till frukosten eller annan måltid, kom ihåg det.

God morgon önskar Jonas. Och ingen ketchup vare sig till frukosten eller annan måltid, kom ihåg det.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2023-01-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fick nyligen höra av en kollega att matgurun Richard Tellström pratat med receptsajten Godare om ketchup. Tydligen äter svenskarna näst mest ketchup i världen (irländarna, av alla, är tydligen värst). Jag är inte förvånad. 

Ketchup är ett otyg som verkligen förbunkrat sig i var och varannan människas kylskåp. En del till och med frågar efter den på krogen, och inte bara till burgare. Okej att det fungerar bra för att få barn att äta sånt de egentligen inte gillar genom att dränka det i ketchup. Men vuxna? Det är dags att växa upp, klippa av den Felixkladdiga navelsträngen och åtminstone, om man har riktigt svår separationsångest, införskaffa en schyst chilisås. Eller vad som helst.  

Men visst. Låt gå för en sölig ketchuplina på en varmkorv, helst en omoraliskt sen helgnatt på stan. Eller på bandyn. Men det får räcka. Var stark!

Att göra i dag:

Bandy, Sirius–Broberg på Studenternas. Jag har knappt varit på bandy sedan Lomanovs tid. Men kanske är det dags på fredag? Sirius behöver i alla fall all hjälp de kan få. Kl 19. 

Julgransplundring. Dansa ut julen och drick gratis kaffe på Vaksalatorg. Kl 17. 

Att äta:

Srirachamajonnäs

Blanda två äggulor med 2 tsk dijonsenap (ja, det måste vara det) och 2 tsk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger/risvinäger beroende på smakambition och vad du har hemma. Låt sedan 1,5 dl rapsolja sakta strila ned och vispa som en galning, eller var lat och kör en elektrisk maskin. Smaka av resultatet med havssalt och blanda sedan med 1–1,5 msk färdig srirachasås (finns överallt), efter tycke.