Den glittriga galasäsongen är äntligen här

Susanne Sigroth-Lambe

Susanne Sigroth-Lambe

Foto: Tomas Lundin

God morgon2020-01-16 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu håller film-, musik- och tv-branscherna på att dela ut alla sina priser. För den som gillar att titta på vackra galakläder varvat med filmsnuttar eller låtar serveras högtidsstunder i tv:n långt in i mars. När tacktalen kommer, med dess tirader av producenter, mammor och andra som nämns i raktetfart, drömmer jag mig bort från glamouren och funderar på vad jag skulle säga i det läget. Förmodligen något välsvarvat om klimathot, antirasim och världsfred när jag skulle få chansen.

Nu är det något oklart i vilken gren jag skulle få Guldbaggen/ Oscar/ Felix eller allt vad de fula statyetterna heter. Har till exempel aldrig skrivit något filmmanus. Men siktar man mot molnen kan man nå trädtopparna, eller hur?

Och jag har i alla fall skrivit det här raderna.

Susanne Sigroth-Lambe är kulturreporter som motar det grå ute med att drömma.

Att göra idag

1) Bokcirkel På Brantingsbiblioteket är det Selma Lagerlöf–tema i vår. Här hålls den första av tre  bokcirkelsammankomster kl 17.00 om hennes romaner. Föranmälan krävs.

2) Film Gudomligt vackra bilder i "Porträtt av en kvinna i brand". Visas på Royal kl 16.15 och  Fyrisbiografen kl 18.00.

3) Konst Konststipendiater från hela Uppsala län visar sina verk på Uppsala Konstmuseum tre dagar till. Öppet mellan 11.30 – 20.00.'

Grönsakscouscous för fyra

Sätt ugnen på 200 grader. Skär 500 g grönsaker som lök, vitlök tomater, zuccini och aubergine, i grova bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 2 msk olivolja, salt och svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Laga till couscous enligt paketet. Blanda i grönsakerna, 2 msk citronjuice, hackad persilja och mynta. Gott till korv eller kyckling med vitlöksyoghurt till.