I Tove Ditlevsens självbiografiska romaner "Barndom" och "Ungdom" skildrar hon en uppväxt i Köpenhamn starkt präglad av fattigdom. Hon skickas till bagaren för att köpa gårdagens wienerbröd. För några öre får hon en hel ryggsäck full med snabba kalorier, fett och socker. Fattigdomen dyker på henne från alla håll i vardagen. I de för små skorna som hon tyst vandrar vidare i, hem till den trånga iskalla lägenheten.
Jag kan få ut något av att gå i mataffären och fylla korgen med mat som snart går ut. Känner att jag tar tillvara på jordens resurser när jag radar upp de rödmärkta reavarorna på bandet. Men min tillfredställelse är, inser jag, medelklassens duktiga klappa sig själv på axeln-stolthet. Jag har aldrig behövt dricka sur mjölk eller äta gammalt bröd. Och när jag läser Tove Ditlevsens fattigdomsskildringar känner jag att det finns något i hela miljörörelsen som osar självgod brist på förståelse. Tove Ditlevsen åt inte gammalt bröd med stolthet, utan i tyst skam.
Åsa Karlsson är kulturreporter
Att göra: Följ upp Tove Ditlevsens romaner "Barndom" och "Ungdom" med hennes briljanta roman "Gift" om hur en ung mamma förvandlas till narkoman.
Saffranskladdkaka:
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält 100 gram smör i en kastrull. Rör ner 0.5 gram saffran, bryt 100 gram vit choklad i bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter. Blanda 2 ägg och 2 dl socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter i 175 grader. Servera när den svalnat med vispad grädde och lingon.