Den brända rostmackan tar udden av min njutning

God morgon, hälsar Linnéa.

God morgon, hälsar Linnéa.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2022-03-31 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att matlagningsprogram är trevliga att titta på är ingen nyhet. Man förundras av hantverket, processen från råvara till färdigkomponerad rätt. Kanske inspireras man också till att försöka sig på receptet själv. Minst intressant tycker jag det är i de fallen när de visar maten smakas. När programledaren sätter sig till bords i tv-studion, när tv-kocken serverar sina inbjudna gäster, eller till och med när domarna i matlagningstävlingen smuttar på en deltagares kreation. Totalt ointressant.

Men det finns ett undantag. Min favoritserie just nu går ut på att en man åker runt i världen och äter mat. Han lagar ingenting själv, och man får endast korta ögonblicksklipp inifrån köket – ingen hantverksåskådan här, inte. Han bara äter. Ändå tycker jag serien är så himla härlig att följa. Programledaren är ständigt entusiastisk, han älskar allt han stoppar i munnen och blir bästa vän med varje människa han träffar.

Man blir helt enkelt glad av att se hans serie. Åtminstone tills man sliter blicken från alla godsaker i rutan och tittar ner på sin egen småbrända rostmacka.

Linnéa Kalnins är reportern som tillbringar lite för mycket tid på Netflix.

Att göra: 

1) Se Somebody feed Phil på Netflix.

2) Ät själv – och se andra människor äta – ärtsoppa och pannkakor under Jacke Sjödins lunchunderhållning på Katalin.

Italiensk varm macka

Är du sugen på något lite lyxigare än en småbränd rostmacka till Netflixstunden? Ringla lite olivolja över några skivor surdegsbröd. Lägg på prosciutto, skivad tomat och skivad mozzarella. Grilla i ugn på 200 grader tills mackorna fått fin färg, cirka 6-7 minuter.