"Därför ska jag sluta tukta min trädgård"

Niklas Skeri, nyhetsreporter utan gröna fingrar.

Niklas Skeri, nyhetsreporter utan gröna fingrar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Erik Avebäck

God morgon2020-05-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag ger upp. Vår gräsmatta är ett haveri. Snart kommer vi få besök av naturälskare på väg till det artrika Bälinge mossar, i tron att det kommit rätt när de ser vår baksida. På vår "gräsmatta" är gräset akut hotat. Istället frodas mossa, maskrosor och något lågt, klöverartat som känns mer som en markväxt i ett stenparti, absolut inte ett gräs. 

Men kanske har jag hittat en väg fram. Allmänningen intill har med åren förvandlats till en prästkragsäng, och nu har blomstren även börjat dyka upp i klungor på vår gård. Kanske ska man helt sluta tukta sin trädgård i hopp om en radhusdrömsgräsmatta? Välkommen hem till Niklas Skeri, ängsblommeodlare.

Niklas Skeri, är nyhetreporter utan gröna fingrar.

Att göra

1) Naturtips. Surfa in på Artdatabankens verktyg Artportalen.se och botanisera bland de senaste artfynden. Kanske har någon sett något spännande just där du bor?  

2) Trädgårdstv. Se SVT:s trädgårdstider, med tips, tricks och recept. Alla vårens avsnitt på svt.play.

3) Linnéträdgårdar. Det är lätt att missa sevärdheterna i sin egen stad, som Linnés Hammarby, Linnéträdgården och Botaniska. I vår hålls öppet med restriktioner. 

Att äta

Vårsallad för åtta. Koka 500 g potatis. Låt kallna i kyl. Förväll 150 g sockerbönor och ett knippe sparris i saltat vatten. Kyl i iskallt vatten. Halvera bönorna på längden. Skär sparrisen i långa bitar. Skär 2 gemsalladshuvud i grova klyftor. Finstrimla en rödlök. Klyfta ett urkärnat äpple. Vispa ihop en vinägrette på 2 msk olivolja, en nypa strösocker, en nypa salt, 1 msk vitvinsvinäger, och svartpeppar. Bland med potatisen. Tillsätt övriga råvaror.