Coronan har gjort oss till skogsmullar

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2020-05-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Attans vad trångt det är i skogen. Lunsen har fler fikagäster än Güntherska nuförtiden. Coronan har förvandlat oss alla till skogsmullar. Att fika utomhus känns smittsäkrare än köket där hemma. Och så får man motion dessutom. Själv föredrar jag egentligen en cykeltur. Det är mycket roligare med fartvind och snabbt avklarade fraktsträckor. Men i sommar ska jag öva på att bli en vandrare. Med fika i ryggsäck. Startar i behändiga Fiby urskog. En snabbt avklarad tur, men skogligt vacker. Sen är det bara att ta itu med nedanstående tips. De långa turerna kräver sannolikt transport dit eller hem, för oss nybörjare.

Catrin Pihl är nyhetschef på UNT och cyklar gärna Gula stigen.

Tre utflykter 

1 Vandra medel. Gå Eriksleden, samma väg som processionen med Erik den heliges reliker tog. Starta vid Domkyrkan och ta vägen längs ån, vik av genom Tunabackar, ut i Röbo och landa i Gamla Uppsala. 5 km. 

2 Vandra långt. Gula stigen från Studenternas till Skarholmen, via Ulleråker och Gottsundagipen. En mil.  

3 Vandra längre. Ta tåget till Knivsta, gå till Uppsala. Via Upplandsleden från Knivsta station, genom Lunsen till slutstationen i Sävja. Nästan 2 mil. Glöm inte fika och vatten! 

Glasnudlar med räkor 

4 personer. Koka 100 g glasnudlar och klipp dem korta. Marinera dem i en mix av 1 msk olja, 2 msk fisksås, 1 msk risvinäger, juice från två lime och 2 tsk socker. Hyvla en morot och strimla en liten rödlök. Skär två gemsalladshuvuden i mindre bitar. Strimla en röd chili tunt. Blanda nudlarna och grönsakerna med 400 gram skalade räkor. Toppa med färsk mynta och koriander, samt rostade sesamfrön.