Det har blivit dags att lägga ännu ett år bakom sig, ännu ett lite luddigt, svårdefinierat år av restriktioner, vaccin, kramar (äntligen!), några månaders normalitet, och så symtom och restriktioner igen. Kanske fortsätter det så här nu, vem vet, men något nytt väntar ju alltid med det nya året. Förra nyårsafton var vi en väldigt liten skara som firade ihop. Framåt natten gjorde vi varsin så kallad nyårskrona genom att smälta tenn och sedan hälla det i kallt vatten. Nyårskronan representerar året som ligger framför och med lite fantasi kan man sia om vad som komma skall. Min blev väldigt ståtlig, jag var nöjd. Ett år senare kikar jag på den ibland och tänker att jo, trots att det är lite svårt att få grepp om 2021 var det ändå ett bra år.
Ebba Örn är reporter och önskar alla ett gott nytt 2022.
Att göra i dag:
Köpa tenn. Det var kul med nyårskrona sist så det blir nog en i år också.
Hålla mig frisk. Trots dubbel dos är det läskigt många som får covid nu. Det blir ytterligare en handspritens och långpromenadernas vinter.
Vintersallad
Skala 1 kg rotfrukter (potatis, sötpotatis, rödbeta, morot etc) och skär i bitar. Lägg ut på en plåt och ringla olivolja över. Salta, peppra och blanda runt. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter eller tills gyllene och mjuka. Släng på en näve pinjenötter under sista minuterna i ugnen. Koka 250 ml hirs eller quinoa med 1 buljongtärning och 1/2 g saffran. Gör en sallad av t.ex. ruccola och tomat och lägg rotsaker och nötter ovanpå. Servera med hirs/quinoa och smulad fetaost. Variant av recept från greenkitchenstories.