Kött har jag alltid älskat att äta, men de senaste åren har jag dragit ned på det och blivit mer intresserad av att titta efter i grönsaksdisken. Där finns många delikatesser att upptäcka i hyllorna: blomkål, grönkål, paprika, morötter, sparris, zucchini, rödbetor, listan är lång!
Smaken av grillade eller stekta grönsaker har växt för mig. Det har tagit tid, men vägen till detta är också genom att det har kommit flera vegetariska alternativ som jag har kunna prova.
Det hjälper också att många påstridiga vegetarianer jag känner har legat lågt. Jag minns den tiden där måltider och träffar kändes som debattstund, ofta med provokationer och kritik mot köttsyndare. Det blev nästan alltid heta diskussioner om miljö, politik, religion eller djurens rätt. Jag brukade inte delta i debatten, men blev trött på sådana middagar och möten, och ville helst undvika gröna krigare.
Nu är det heliga gröna kriget över känns det som. Och istället för att kasta sten på köttätare så har en del vegetarianer istället börjat bjuda på delikatesser. Och det uppskattas!
Att göra:
Bok. Författaren Åke Sundberg håller ett föredrag kring sin bok om fabrikssamhället Harnäs i Älvkarleby kommun 28 september på biblioteket i Skutskär, kl 18. "Harnäs är ett exempel på en samhällstyp som inte längre existerar", sade han när jag intervjuade honom sommaren 2021.
Konst. Johan Thunbergs naturbilder ställs ut biblioteket i Skutskär.
Att steka
Broccoli, grönkål och blomkål är gott att steka i smör. Smaksätt med lite salt!