Barndomen sammanfattad i en matlåda

God morgon, hälsar Linnéa.

God morgon, hälsar Linnéa.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2022-04-07 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett år när jag var 13 åkte min familj på semester till Thailand. Av någon outgrundlig anledning hade jag fått för mig att jag bara kunde äta glass till lunch. Varje dag.

I fjorton dagars tid beställde jag därmed glatt in en banana split att mumsa på, och smaken är numer förevigt sammankopplad med den specifika resan. Varje gång jag ätit en banana split sedan dess (vilket inte är särskilt många gånger) minns jag tillbaka till de där veckorna i Thailand.

Min sambo och jag applicerade samma resonemang när vi skulle konstruera en matlåda häromveckan. En av mina favoriträtter som barn var korvsnuttar (en helt vanlig korv skuren i slantar och sen stekt) och makaroner, och sambon hade ett gott öga till stuvade makaroner och ärtor. Små former på maten för små människor, alltså. Vi kombinerade alltihop och vips hade vi varsin nostalgisk matlåda.

När vi senare smaskade i oss lunchen på respektive arbetsplatser kunde vi minnas tillbaka till barndomens måltider. Och lämna lunchen med lite mer energi än om vi satt i oss varsin banana split.

Linnéa Kalnins är reportern som gillar att äta nostalgisk mat.

Att göra
Nostalgisk filmafton på Slottsbiografen. Franska rullen César et Rosalie visas 18:30. Avnjut tillsammans med traditionella biopopcorn!

Korvsnuttar med stuvade makaroner
Koka upp en liter mjölk, tillsätt 5 dl makaroner och 0,5 tsk salt. Koka under omrörning på svag värme i cirka 25 minuter. Smaka av med peppar och muskotnöt. Servera med vanliga grillkorvar som skurits i slantar och stekts i smör, samt kokta gröna ärtor.