Att befinna sig på botten – utan att själv se den

God morgon önskar Oscar.

God morgon önskar Oscar.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2022-07-04 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Badsäsongen är här och temperaturerna i baden börjar stiga. De stiger till nivåer som till och med jag – nästan – kan känna är helt okej. Snart börjar vännerna föreslå att vi ska ut och bada i sjöarna runt stan. Detta är jag inte stormförtjust i. Det är inte bara det att jag är en helgjuten badkruka, även om jag ofta skyller på det. Min skepticism till badandet är betydligt mer orationellt än så.

Jag vill gärna se botten när jag badar. Utan ett fullgott siktdjup har man ingen kontroll. Vem vet vad som gömmer sig i Mälarens djup? Var det en sten jag klev på eller var det kraniet av en gammal viking? Skulle gammelgäddan kunna gå till attack och bita av mig tårna? Är det verkligen helt otänkbart att en vithaj kommit ur kurs, följt oceanströmmarna och simmat in i Ekoln? Som ni märker finns det all anledning till oro. Tur att det finns pooler.

Till er som inte känner igen er i detta önskar jag lycka till. Jag avundas er naivitet och hoppas att antalet hajattacker i Sverige fortsätter att hålla sig på låga nivåer framöver.

Att göra:

Ta en kryssning på Fyrisån och njut av åns trolska lummighet! M/S Kung Carl Gustaf kör turer onsdag till söndag hela sommaren. 

Gäddqueneller, 4 portioner:

Mal ett halvt kilo gäddfilé i matberedaren. Tillsätt 2 ägg, 80 gram smält smör, 2 dl mjöl, 4 dl grädde, hackad dill, salt, vitpeppar och mixa lite till. Ställ in blandningen i kylen ett par timmar. Koka sedan upp vatten med fiskbuljong och låt quenellerna, som du nu format till små ägg, sjuda i 7–10 minuter. Servera med kokt potatis, smörstekt spenat och vitvinssås. Voilà!