Äntligen är det svalt igen

God morgon önskar Emma.

God morgon önskar Emma.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2022-07-17 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nej, jag har aldrig varit en sådan som gillar när det är för varmt. Det räcker med max 25 grader för mig. Jag vet inte om det beror på att jag är uppvuxen i Västerbottens inland och därför primärt upplevt långa och kalla vintrar, eller om det beror på något annat. 

Värmeböljan som härjade i förra veckan var därför inte särskilt välkommen för min del. Jag reser sällan till varmare länder, och om jag gör det så måste det finnas hav i närheten. En gång satt jag fast i ett 40-gradigt Aten i ett dygn, och det är bland det värsta jag har upplevt. Jag får lätt vätskebrist, och om det är mycket tryck i luften kan jag bli så dålig att jag bara kan ligga i sängen hela dagen.

Därför är jag i alla fall lycklig nu, när det är lite svalare igen. Det går att sova om natten och man behöver inte ta en kalldusch varje timme. Ja, det är väl lite uttjatat att prata om vädret. Men om vädret styr hur man mår, så tänker jag faktiskt ändå göra det.

Att göra:

Gå på bakluckeloppis i Ulva kvarn.

Vattenmelon och burratasallad:

Tvätta en vattenmelon och skär i trekanter eller lagom stora bitar. Kärna ur och gör kulor av en cantaloupemelon med hjälp av ett kuljärn. Ansa 1/2 liter jordgubbar och halvera eller skiva. Fördela ruccolasallad, melon och jordgubbar på ett stort fat. Dela en förpackning miniburrata och fördela den krämiga osten på tallriken. Strö över oliver och garnera med basilikablad. Blanda en vinägrett av 3 msk olivolja, 1 msk vit balsamvinäger, 1 krm malen svartpeppar och två krm basilika. Ringla över salladen.