Adventstid gör mig glad och hög på saffran

Foto: Nina Leijonhufvud/UNT/Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-11-22 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Saffran i grytor, saffran i te, i glöggen och saffran i bullar. Till och med saffran i väskan för mitt välmåendes skull. Ja sen får vi inte glömma kladdkakan med saffran i och guldrycken gjord med varm havremjölk, ingefära, saffran och gurkmeja, men just den gillar inte jag. När en googlar runt finns det massor av användningsområden för denna exklusiva krydda från krokusblomman. Den sägs kunna mota lindrig nedstämdhet och räck upp en hand den som inte har en svacka i måendet just nu. Det kan ju vara värt att använda kryddan och prova, om inte annat så för att den är så god. Men den ska inte intas i alltför stora doser, bara lite, lite, som i en och annan lussekatt.

Maria Larsdotter är familjeredaktör och kulturreporter och gillar lussekatter.

1)Läsa. Ungerska författaren Agota Kristofs trilogi om tvillingarna Lucas och Claus.

2)Baka. Snart adventstid lika med saffranstid. Baka dina egna och njut till fikat.

3)Julklappar. Biotopia.nu har flera beskrivningar på lätta projekt att göra hemma. Kul för barn att göra julklappar och skicka till far- och morföräldrar.

Rumänsk champinjongryta

4 portioner. Hacka 1 gul lök i små tärningar, 2 röda paprikor i strimlor, hacka 500 g champinjoner i bitar. Hetta upp olja och stek lök tills den mjuknar och får färg. Vänd i paprika, 2 hackade vitlöksklyftor och stek lite till. Vänd i svampen, 2 tsk paprikapulver och stek tills svampen släpper ifrån sig vätska och får stekyta. Tillsätt 400 gram krossad tomat, smaka av med salt och peppar, låt grytan puttra under lock i 20–30 minuter. Toppa med hackad persilja och servera med ris.