Fri som en fågel är Hannas melodi

Två länder, två städer på varsin sida av jordklotet. Hanna Hellman, 30 år, delar sin tillvaro mellan Uppsala och Sydney och hon har uppfyllt drömmen om att kunna driva sitt företag från vilken plats som helst i världen.

27 juli 2019 06:00

Hanna Hellman är hemma. Verkligen hemma. Hon betonar det när vi sitter i köket i hennes mammas hus. Det är här Hanna Hellman har tillbringat sina första 19 år, här har hon sina barn- och ungdomsminnen, ärligt talat skulle hon kunna tänka sig att bo här, men först om många år.

Vi befinner oss i Svartbäcken. Villaträdgårdarna visar upp sig med sin djupaste grönska och rosor väller genom staketen. Ute på gatan råder semesterlugn.

– Det var nog mer familjelängtan än hemlängtan som gjorde att jag ville styra mitt arbete och starta egen firma. Jag tänkte att det jag gör kan jag lika gärna göra överallt ifrån, jag behöver inte vara fast på en plats. Jag har insett att mitt drömliv är att vara fri, flexibel att bo och jobba var jag vill, säger hon och breder ut sina armar som om de vore vingar.

Att hon överhuvudtaget hamnade i Australien berodde på att hon efter studenten skulle resa i landet i ett halvår. Livet gjorde att hon förälskade sig både i kontinenten och i en person. Relationen till mannen tog slut för många år sedan, men hon älskar fortfarande Australien.

Utöver Sydney har hon även bott på Nya Zeeland i ett år och i Perth på västra sidan av Australien.

– Jag trivdes verkligen på Nya Zeeland också men det finns inte lika många möjligheter där och det är bättre löner här i Australien. Men det är ungefär som Sverige och Norge, det är inga svårigheter att resa emellan, inte om du har ett australiskt medborgarskap som jag har.

När hon bodde kvar i Svartbäcken var hon en hästtjej. Hon ville bli ridlärare eller veterinär men valde att gå gymnasiet på en fotoinriktad linje.

– Jag är den enda i familjen som inte är högutbildad, jag är nog lite av familjens svarta får. Jag har inte gått på universitetet, det växte fram tidigt att jag ville vara entreprenör.

Hanna Hellman vill gärna vara en person som inspirerar andra till att gå sin egen väg och att inte vara rädd för förändringar. Hon tycker att var och en själv kan skapa sitt liv om bara modet finns. Själv trivs hon med livet just nu och tänker sig inte att bilda familj för tillfället även om hon aldrig säger aldrig. Jobbet tar mycket tid och hon gillar det. Förra året startade hon sin firma som hon säger har gått över förväntan. Hon har knutit till sig fyra olika företag, tre australiska och ett baserat i England som hon hjälper med sociala medier och skapar strategiskt innehåll på plattformarna, en plan för de digitala inläggen.

– Det största felet företag gör på sociala medier är nog just det, att de inte har någon strategi, de gör några uppdateringar här och där och då kan man nästan lika gärna låta bli. Jag hjälper dem med det. Mitt jobb är kreativt, kul och jag gillar att skriva, fotografera och kommunicera. Jag gillar att kunna möta människor från hela världen, säger Hanna Hellman.

Hemma i Sydney bor hon i en lägenhet som hon delar med en tjejkompis och hennes hund. Hon har tio minuter ner till stranden, Bondi beach, och är ute mycket, umgås med vänner och promenerar. Hanna Hellman tycker att Australien gjort henne mer social och öppen.

– Jag känner mig tacksam. Jag tycker att jag har fått det bästa av två världar, jag är svenskt lojal och pålitlig men jag har mycket lättare för att småprata nu och jag tycker att jag har fått en varmare personlighet, innan var jag nog lite mer blyg och stelare på något sätt, säger Hanna.

Den stora frågan, som även hennes familj i Sverige undrar över, är vad Hanna Hellman gör om en fem, tio år. Hon har inte svaret på rak arm men hennes vision är att bo fyra månader i Sverige, under sommartiden och resten av året i Australien. Med boenden på båda ställena.

– Jag har valt två av de dyraste länderna så det är ett högt ställt mål, men man måste ju ha ambitioner. Jag vill gärna ha en lägenhet i Stockholm och en i Sydney, men då behövs det några miljoner först, säger hon och skrattar.

Vi möter

Hanna Hellman

Ålder: Fyllde 30 år i maj

Bor: Sydney, Australien

Familj: Mamma och pappa i Uppsala, en lillebror i Norge, storasyster i Jönköping och en storebror på väg att flytta tillbaka till Uppsala.

Intressen: Natur, hundar och andra djur, allt digitalt, gott kaffe

Dold talang: Har stickat en sjal som hon gav till sin syster.

Yrke: Egen firma, hon säljer digital assistans.

Det bästa med Sverige

Människor är seriösa och har ett djup

Lojalitet

Jämställdhet

Naturen

Traditioner som midsommar

Svenska värderingar som vördnad för natur, klimat och djur

Det bästa med Australien

Öppna, glada, lättsamma människor

Härlig och enkel livsstil

Det är en trevlig och bra stämning

Varmare känsla mellan människor än i Sverige

Vädret, naturen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Larsdotter