Vänstermittfältaren som blev jesuitpater

Ända sedan barndomen har Fredrik Heidings liv haft en internationell prägel. Och när han nu ­blickar tillbaka ser han ett liv som blivit mer ­privilegierat än han vågade drömma om.

Födelsedag2017-06-07 07:00

Vi träffas på Newmaninstitutet, den katolska högskolan för teologi, filosofi och kultur, där han undervisar i teologi. Fredrik har lovat att visa mig det hesselgrenska tabernaklet, och på väg till hans arbetsrum stannar vi till vid det märkliga snideriarbetet.

Fredrik växte upp i en svenskkyrklig familj i en Stockholmsförort, men det skulle dröja innan han tog intryck av ­religion. Han spelade elbas i en hårdrockgrupp, och i övrigt var det fotboll som gällde. Under tonåren var Fredrik vänstermittfältare i Hammarbys pojkar 67 i ungdomsallsvenskan, och spelade tills han var 20.

– Tiden i Bajens ungdomslag har präglat mig mycket och jag är oerhört tacksam för den, säger Fredrik (som fortfarande har säsongskort till Hammar­bys matcher, och vars arbetsrum pryds av Atletico Sportivo Romas rödgula ­vimpel med varginnan och de diande tvillingarna Romulus och Remus. Flera av medspelarena i Bajen tog sedan klivet upp i allsvenskan. Hans egen karriär fick en helt annan vändning – och livet blev en andlig och kulturell resa.

Som barn gick han i kindergarten i Queens, New York City. Fredriks bäste vän var svart, men hans hudfärg reflekterade han aldrig över.

– Här lades en multikulturell grund.

Efter studenten gick han ekonomlinjen vid Stockholms universitet, fast saknade redan första terminen något ”mänskligt” i utbildningen: ­humaniora/psykologi/beteendevetenskap. Han strävade dock på, fördjupade sig i marknadsföring och arbetade på annonsbyrå.

– Det var inget helgjutet val. Jag kände att det livet inte var tillräckligt.

Genom vänner fick han kontakt med katolska kyrkan och gick filosofikurser i S:ta Eugenia församling i Stockholm. Hans tro fördjupades alltmer, genom kurserna och kontakterna med jesuiterna.

– Det vidgade mina vyer och fick mig att brottas med de stora ­livsfrågorna. Dessutom kände jag mig hemma både i församlingen och i den världsvida ­katolska kyrkan, säger Fredrik som ­konverterade som 25-åring.

Någon tid senare uppfattade han ett ­personligt tilltal från Gud:

– Han kallade mig till jesuitorden, till att bli jesuitpater. Det var en otroligt omtumlande upplevelse, som nu fick koordinaterna på livskartan helt förändrade.

– Kallelsen var helt uppenbar, omöjlig att betvivla.

Nu följde månader av reflektion och ”andlig urskiljning” innan han reste till Nürnberg för introduktionen till ordens­livet (novitiatet). Vännernas reaktioner spände över ett vitt spektrum – Fredriks livsval gjorde att de inte längre kunde umgås på samma sätt.

– En del var bejakande och tyckte det var starkt att följa sin övertygelse. Andra ansåg att det var främmande att gå in i något så pass annorlunda.

Hans kallelse har varit en resa ­genom olika internationella miljöer som alla fascinerat honom: ­filosofistudier i München, praktik bland fattiga i Mexi­ko och teologistudier i London, då han bodde i multikulturella Brixton. ­Avhandlingen om Ignatius andliga ­övningar skrev han vid University of Oxford. Just Oxford talar han om med särskild värme:

– Där kan det som här hemma oftast uppfattas som motsatser förenas: historia och nutid, tro och vetande, humaniora och effektivitet, säger Fredrik som i dag utgör en del av ”det ­intellektuella apostolatet”.

– Jag är utsänd som apostel i ­centrala stan.

Han kombinerar olika roller: redaktör för Signums hemsida, studentpräst och undervisar här på Newmaninstitutet.

Just nu är Fredrik dessutom ­lyckligt upptagen med en bok om syriske 500-talsteologen/mystikern Dionysios Areopagita som kommer i höst (Tord Fornberg översätter från grekiska).

– Också det är ett möte med en främmande kultur, fast från det förflutna. Dionysios har ett fascinerande, annorlunda tankesätt med poetiska, paradoxala passager om vem Gud är.

UNT gratulerar

Namn: Fredrik Heiding.

Aktuell: Fyller 50 år 28 maj.

Yrke: Lektor i teologi.

Familj: Jesuitorden.

Bor: I centrala Uppsala.

Engagemang: Att hjälpa människor att erfara Gud.

Intressen: Poesi, Hammarby, skogsarbete, Latinamerika.

Läser just nu: Homeros ”Odyssén”.

Om mig själv: ­Humoristisk och omständlig. En god ­lyssnare.

Uppskattar hos andra: ­Förnöjsamhet, handlingskraft, kreativitet.

Motto: ”Till Guds större ära”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!