Uppsalabon som var statsministerns högra hand

Han var statsminister Fredrik Reinfeldts högra hand i åtta år när han plötsligt blev arbetslös. Men tidigare Uppsalabon Mikael Sandström utesluter inte tanken på en ny politisk karriär.

Tillfälligt besök. Mikael Sandström står utanför Katedralskolan, där han gick i gymnasiet.

Tillfälligt besök. Mikael Sandström står utanför Katedralskolan, där han gick i gymnasiet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Födelsedag2017-12-30 10:00

Den 14 september 2014 förlorade den moderatledda regeringen makten efter åtta år, vilket resulterade i att dåvarande statssekreteraren Mikael Sandström blev av med sitt jobb. Detta ansåg han dock inte som något negativt. Han ­säger att han under dessa åtta år arbetat ”alldeles för hårt”.

– Jag beundrar min fru som stod ut med mig. Att väljarna gav mig sparken var nog bra. Jag hade missat mycket tid med framför allt min son, och detta gjorde att vi fick tid tillsammans och en bättre relation, säger han.

I dag bor Mikael tillsammans med sin fru och två av deras tre barn i Saltsjöbaden i Stockholm och besöker inte sitt favoritkafé i Uppsala särskilt ofta.

– Här satt vi om dagarna och diskuterade politik när skoldagen var slut, säger Mikael när vi slår oss ned på Ofvandahls Hovkonditori.

Han berättar att han spenderat många timmar av sin tonårstid här. Hit gick de när undervisningen på Katedralskolan var slut för dagen, även om de ibland knappt hade råd med att köpa kaffe.

De tillfällen han återvänder till Uppsala, som exempelvis nu i jul, är för att hälsa på sina föräldrar, sin svärmor och sin dotter som nu studerar här. Mikael har växt upp i Björklinge, två mil utanför Uppsala, tillsammans med sina föräldrar och en tre år yngre bror. Att han lämnade Uppsala för att flytta till huvudstaden var inget som var planerat.

– Det var en ren slump att jag hamnade i Stockholm. En kompis från gymnasiet skulle på studiebesök på Handelshögskolan och ville inte åka dit själv. Jag följde med och insåg att Handels var ganska intressant även för mig.

Redan som ung var Mikael engagerad i politiken. Han fick sitt första politiska uppdrag dagen efter att han fyllt 18 år. Då hade han redan påbörjat sin gymnasieutbildning på Katedralskolan och var aktiv i Moderata ungdomsförbundet (MUF).

Intresset för politik växte fram då han inte ansåg att skolan var tillräckligt bra och ville ändra på det. MUF var då det enda ungdomsförbund som ville ha kvar betygen, så det var dit han vände sig.

– Alla andra svävande bland molnen då. MUF var de som tyckte att betygen var viktiga att ha kvar, vilket jag höll med om.

Mikaels politiska karriär fortsatte inom samma parti. Utöver hans jobb som statssekreterare och chef på Moderaternas samordningskansli har han även varit forskare vid Handels Utredningsinstitut (HUI) och Industriens Utredningsinstitut (IUI).

Numera är han chefsekonom och teamchef på Tjänstemännens centralorganisation (TCO). Han har inte lagt politiken helt på hyllan, utan menar att han på TCO jobbar med politik på ett annat sätt. Att han i framtiden kommer återgå till politiken på det vis han gjort tidigare utesluter han inte.

– Möjligheten finns att jag kommer att återgå till politiken helt någon gång igen. Men det behövs en paus ibland.

När vi säger hejdå styr han sina steg mot Carolina Rediviva. Där ska han fortsätta med sin släktforskning, vilket är ett av hans intressen. Han berättar att det tar lång tid att släktforska och att det är ett bra sätt att koppla av.

– Det är som en sorts avslappnande hjärngymnastik, säger Mikael Sandström.

UNT gratulerar

Mikael Sandström

Ålder: Fyller 50 år på nyårsafton.

Bor: Saltsjöbaden, Stockholm.

Yrke: Chefsekonom och teamchef på TCO.

Familj: Fru, två döttrar i åldrarna 25 och 21 samt en 14-årig son.

Så firar jag födelsedagen: ”På Gotland med familjen.”

Intressen: Rida, vara ute i skogen och släktforska.

Stolt över: ”Självklart är jag mest stolt över min familj. De är det allra viktigaste.”

Om att fylla 50: ”Det är skönt att vara en mogen man i sina bästa år.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!