Astrid Lindgren var inte enbart världens främsta barnboksförfattare, hon var också en samhällsdebattör och engagerade sig i så skiftande ämnen som skattefrågor (vem minns inte Pomperipossa) och den heta diskussionen om ett eventuellt förbud mot höns i bur.
– Släpp hönsen fria, var Astrids enkla och pedagogiska budskap, berättar Leif Björklund när vi möter honom på gården i Gryta, nära Salnecke Slott.
Astrid Lindgren fick på sin 80-årsdag 1987 en originell present av regeringen Ingvar Carlsson: Förslaget till en ny djurskyddslag som skulle ge alla höns större frihet – alltså inga trånga burar mer, precis det som bonddottern Astrid kämpat för.
– Ett par år senare var jag och min mikrofon hemma hos en besviken Astrid Lindgren på Dalagatan 1 i Stockholm. Astrid menade att regeringen svikit sitt löfte genom att enbart nöja sig med att göra burarna större. Fisigt, hade Astrid sagt i Dagens Eko.
I Lantbruksnytt följde Leif Björklund upp Astrids ”fisiga” syn på hönsens uteblivna frihet. Inslaget bidrog till att jordbruksminister Annika Åhnberg hamnade i ett svettigt ljus. Diskussionen om hönsens burar tog ny fart.
Leif Björklund var under mer än 20 år en av Sveriges mest kända radioröster – och det med egen publik: Sveriges bönder. Klockan 07.30 på söndagsmorgnar var en närmast helig tid på svenska bondgårdar, alltså precis efter avslutad mjölkning:
– Lantbruksnytt hade 200 000 lyssnare, så vi måste ha nått ut till en bredare publik än lantbrukets folk.
Det är inte enbart Leif Björklund vi möter på gården. Där finns också baggen Gunnar, några tackor, en Hedemora-tupp, höns av rasen Plymouth Rock – och en favorit av annat slag, Grålle. Vi talar alltså om den grå traktorklassikern Ferguson från 50-talet.
– Grålle använder jag med farfars potatisupptagarsprätt monterad när det är dags för skörd av mina tolv sorters potatisar.
Favoriten är ungerska Sarpo Mira. Resistent mot bladmögel precis som övriga björklundska sorter, vilket innebär att odlingen är helt fri från bekämpningsmedel.
Förlåt, glömde vi berätta att Leif Björklund är utbildad agronom från Ultuna med inriktning växtodling?
– Efter sex års forskande på Ultuna blev det radio och TV mest av en tillfällighet.
Den ”tillfälligheten” blev rätt långvarig. Först fyra år med programmet Jordbruk i tv, därefter mer än 20 årgångar Lantbruksnytt i radio, från 1978 räknat.
– Jag har nog aldrig summerat hur många program jag gjorde, men det var någonstans mellan 500 och 700.
Av alla studiosamtal och reportage – vilket minns han bäst?
– Gunnar Myrdahl, som var så brännhet efter att skrivit böcker om hot och kris i den internationella livsmedelsförsörjningen, att han också blev huvudperson i specialprogrammen ”Bonden och professorn” och ”Mat för alla”, där han diskuterade med en västgötsk, lika talför bonde. Det var bra radio!
Under vårt samtal inför Leif Björklunds 75-årsdag passerar andra kända namn revy – Sven Jerring, Nils Linnman, Olle Berglund och många, många andra som idag är radio- och tv-historia.
Mellan sina fjällvandringar, deltagande i Senioruniversitetets föreläsningar i Uppsala och en bokcirkel hinner Leif ändå jobba på ett nytt projekt:
– Jag går igenom mina band och anteckningar från radioåren. Kanske blir det en bok med hågkomster från alla möten med spännande människor. Vem vet?