Ulrika Saxon är vd för Bonnier Growth Media och styrelseordförande i bland annat medieföretagen KIT och United Screens samt styrelseledamot i SF Studios. Hon investerar i och utvecklar företag inom den snabbväxande digitala världen och har ansvar för en omsättning på två miljarder kronor och 600 anställda. Det säger sig självt att hon är en av de mäktigaste kvinnorna i Mediasverige.
– Det är spännande att vara med, påverka och fatta beslut även om jag inte ser mig själv som en mäktig person. Mitt ledarskap präglas av nyfikenhet på människor och affärsmodeller. Jag gillar tempo och hög aktivitet i mitt liv. Vid stiltje kan jag bli rastlös. Jag bokar ofta möten 20 över eller tio i en jämn timme, en signal om att möten inte behöver ta en hel timme, säger hon utan att visa minsta tecken på rastlöshet.
Tvärtom utstrålar hon ett sympatiskt lugn.
– Förhoppningsvis kan jag dölja min rastlöshet, även om den säkert skiner igenom ibland. Hög aktivitet och variation ger mig lust och kraft att vara effektiv. Jag får exempelvis mycket mer läst om jag har fem böcker på nattduksbordet än bara en. I bästa fall säger det att jag har bra simultankapacitet, eller så är det bara rörigt...
Drivkraften är förmågan att varje morgon vakna upp förväntansfull, och utgå ifrån att något intressant ska hända. En positiv grundinställning lik hennes mammas. Från pappa fick hon sin eftertänksamhet och humor, framhåller hon.
– Humorn är ett viktigt livsverktyg som jag har stor nytta av i en tillvaro som annars skulle kunna vara stressig. Ofta får jag frågan hur jag får ihop livspusslet. Jag brukar svara att jag använder mig av tre verktyg. Planering, prioritering – och sedan när dessa två fallerar – humor.
– Om kaos uppstår så måste man kunna ha distans och skratta åt det. Humor är ett bra smörjmedel i relationer och kan också vara användbart när förhandlingar har kört fast.
Trots humor och en icke auktoritär chefsstil förekommer uppenbarligen hårda nypor. I juni gav hon SF Studios vd sparken efter en kritiserad lyxbåtskandal.
– I konfliktsituationer är jag lugn och sansad. Jag inleder ofta med att säga: ”Det här blir inget lätt samtal”.
Ur ett empatiskt perspektiv kan det vara tufft att fatta svåra beslut, medger hon. Att vara rak, transparent och ge en bra förklaring till beslutet, brukar fungera. Då får man oftast förståelse. Denna empatiska ådra kan ha sina rötter i uppväxten som mellanbarn med två bröder i Stockholm.
– Förutom drillning i tävlingar och bollsporter gjorde det mig också till en aktiv medlare som värnar om att alla ska ha det bra.
Hon var “en blyg läsande flicka” som “tack och lov” blev kvitt sin blyghet på gymnasiet. Blott 17 år gammal gick hon ut gymnasiet, pluggade ett år på prestigeuniversitetet Sorbonne i Paris och gick sedan på Handelshögskolan i Stockholm. Avgörande för hennes syn på arbete och karriär var chefen på hennes första riktiga jobb som medierådgivare på Matsgård Media.
– Hon såg människorna och hade en smittsam passion för jobbet. Jag lärde mig att jobb är något roligt. Det försöker jag också förmedla till mina barn. Vid middagsbordet berättar jag ofta en rolig anekdot från jobbet, så att jobbet inte skall uppfattas som motståndare till familjen, utan snarare som något lustfyllt.
Det finns dock ett ställe där Ulrika Saxon trivs ännu bättre än på jobbet: vid havet.
– Vattnet ger mig lugn och harmoni, jag är beroende av hav. Det är något med att se vidden och horisonten, det ger en överblick och känslan av ett större sammanhang. Efter en intensiv arbetsvecka finns inget bättre än att ta en simtur i havsbandet. (TT)