Har du någon gång sett det lysa från ett lägenhetsfönster på tredje våningen i ett av höghusen i Flogsta? Då är det sannolikt Tage Åsén som är i skapartagen.
I stort sett varje natt – fram till klockan 05.00 – står han där med penseln vid staffliet i sin ateljé och målar.
Så har han alltid gjort. Åtminstone i över 50 år.
– Jag vaknar och går upp vid 13-tiden, förmiddagarna är värdelösa. Efter det använder jag dagen till sånt som ska göras före klockan 17, som att handla, ta hand om barnbarnen och ta kontakt med folk. På kvällen är det lite familjeliv och tv, och när min hustru går och lägger sig börjar jag jobba. Så ser det ut nio dagar av tio, säger Tage Åsén.
Varför har du det här upplägget?
– Det finns lite olika förklaringar. För det första har jag varit en utpräglad kvällsmänniska ända sedan jag var barn. Sedan är det så att jag arbetar på ett sånt sätt att det kräver mycket tid och koncentration, och då går det inte att jobba på dagtid. Då ringer telefonen och man får avbrott, och det är störande för arbetsprocessen. Det kanske tar tre timmar att komma i gång och då gäller det att man inte blir avbruten. Och det är det som är så bra med att jobba på natten, för då är det ingen som stör.
Har du alltid jobbat så här?
– Ja.
Ursprungligen är Tage Åsén från Hallen i Jämtland, men växte upp i Sunne i Värmland (där han fortfarande har kvar ett hus). På 1960-talet kom han till Uppsala för att läsa till präst, men ändrade sig för att i stället satsa på sitt konstnärskap.
– Jag tyckte att jag nästan fick onödigt mycket uppskattning för det jag gjorde, och jag har alltid trivts bra med att vara konstnär. Och jag hade nog inte klarat av ett vanligt jobb, åtminstone inte nu när jag är så van, fortsätter konstnären.
Den numera avlidne konsthistorikern och professorn Teddy Brunius har beskrivit Tage Åsén som ”en av landets mest originella konstnärer som representerar en folklig surrealism”.
– På 1960- och 1970-talet, och de målningarna som jag gjorde då, är det flera som är samhällsinriktade med samhällskritik. Samtidigt har jag alltid sett till att de där surrealistiska effekterna inte får bli för kraftiga, för då blir det som att slå in öppna dörrar. Utan jag har försökt att leta efter något som jag kallar minsta möjliga förändring av verkligheten för att uppleva att det är en förändring. Det kan ta en stund innan jag hittar det budskapet, så att det inte blir plakatkonst, säger Åsén som utöver tavlor även har gjort omslag till musikgruppen Samla mammas mannas skivor och bokomslag till några av författaren – och barndomsvännen – Göran Tunströms romaner.
Att leva som konstnär har dock haft sitt pris – och pensionen är inget som jubilaren klarar av att leva på.
Därför fortsätter han att måla.
– Jag vågar inte säga hur låg min pension är, det är nästan ingenting. Det stämmer inte alls de där uppgifterna om att man är garanterad si och så mycket. Men jag varken kan eller vill luta mig mot det. Konsten är inte bara ett sätt att försörja sig på, utan också ett sätt att leva. Och på något konstigt sätt har jag lyckats hålla på med det här i över 50 år, och det har fungerat.
På 1970-talet syntes Åsén ofta i Uppsala med diverse utställningar med sina säregna och folkliga motiv. Sedan har det varit glesare med tillfällena. 2005 var den senaste utställningen i hemstaden.
Synd tycker han själv.
– Galleribranschen har förändrats i stan. Förut fanns det alltid möjlighet att ställa ut, men nu är det svårare. Så om någon vill ge en 75-åring en present så är önskemålet en lämplig utställningslokal.
Under sommaren har Tage Åsén haft en utställning i Selma Lagerlöfs gamla hem Mårbacka i Värmland – och kommer i höst att synas på ett galleri i centrala Sunne. Efter det hoppas han som sagt på en utställning i Uppsala.
– Jag håller på och samlar ihop material. Och jag har en del nytt, samt en del inte tidigare visade tavlor med Uppsalamotiv. Jag tror att det skulle vara uppskattat.
Till sist, hur känns det att fylla 75 år?
– Det känns märkligt, men det är bara att hoppas att man får fungera någorlunda och leva 75 år till. Men det kommer det kanske inte att bli.