– När en skäggig man med barnvagn säger att jag föreläste på hans skola och att det fick honom att läsa biologi – det är då man verkligen känner sig gammal, säger han med ett skratt.
Redan som 20-åring fick Uppsalafotografen sina första stora uppdrag. Under en resa till Borneo 1988 väcktes hans miljöintresse på allvar när han insåg hur naturen påverkas av olika typer av exploateringar. Väl hemma i Sverige igen insåg han att detta var något han behövde dela med sig av. Hans arbete uppmärksammades i media och karriären tog fart.
30 år senare firar den världsberömde fotografen sin 50-årsdag och blickar tillbaka över ett 2017 han beskriver som en "kreativ nytändning".
– Vi reste i ett dussintal länder och genomförde flera projekt. Det mesta vi gjorde under året handlade dock om att bygga våra nya föreställningar: Sagor från verkligheten, säger Mattias Alexandrov Klum.
Den uppmärksamme noterar hans nya efternamn som tillkom efter höstens giftermål med frun och konstnärspartnern Iris Alexandrov Klum. Duon går samman med föreställningarna "Sagor från verkligheten" som kommer till Konserthuset i Stockholm i februari.
– Det är en ny form av berättande som vi kallar multidimensionella performance-verk. Föreställningen är cirka hundra minuter lång med en symfoniorkester, där Iris och jag befinner oss på scenen med allt från stora projiceringar till musikaliska verk och spoken word. Det har aldrig gjorts något liknande, säger Mattias Alexandrov Klum.
Utöver detta pionjärarbete består det kommande året av utgivandet av en ny bok tillsammans med brittiska primatologen Jane Goodall, ytterligare en bok om svenskt vatten och premiär för en film om Östersjön – vid namn "Havets öga".
– Filmen, som varit ett pågående projekt i fyra-fem år, är en kärleksförklaring till livet i Östersjön som är ett av världens mest drabbade hav. Den handlar inte om alla utmaningar, utan om allt som är värt att kämpa för, säger han.
På frågan vad han tar hänsyn till när han väljer sina projekt svarar Uppsalasonen att det måste vara ämnen som berör honom och där han känner att deras arbete verkligen kan göra skillnad.
– Att det finns en autenticitet i projektet är jätteviktigt. De uppdrag som har varit mest framgångsrika, i mina ögon, är när jag går bortom det världsliga som sker omkring mig. Där jag i stunden kan gå in i ett state of flow med naturen. När jag blir så naken och skör inför det jag möter tror jag att resultatet blir ärligare och bättre, säger Mattias Alexandrov Klum.
Och när hans arbete verkligen gör skillnad är det genom att beröra andra. Inom miljöarbete poängterar han hur väsentligt det är att inte förminska känslan av att vara viktig.
– Det är lätt att svära sig fri från ansvar. "Jag är bara en av sju miljarder människor, det spelar ingen roll vad jag gör". Det är viktigt att det finns människor att se upp till som hela tiden inspirerar folk till att göra en förändring, säger han och fortsätter:
– Oavsett situation älskar jag att bli berörd och att försöka beröra andra. Det är fantastiskt att stå framför människor och berätta om något som ligger mig nära för att sedan se en fascination väckas. Det spelar ingen roll om det är en nobelpristagare, en president eller Sara 9 år. Jag älskar den kontakten, säger Mattias Alexandrov Klum.