En fluga surrar någonstans ovanför oss i köket. Ruth Nordström står beredd med flugsmällare, fast besluten om att flygturen ska bli kortvarig. Efter en smäll och ett nöjt tillrop sätter sig Ruth åter framför det prydligt uppdukade fikat på köksbordet. Här, i Jälla utanför Uppsala, bor hon med sin man och tre barn. Dagarna tillbringar hon med att ta sig an juridiska fall gällande det hon kallar för "de tre m:en" människohandel, mänskliga rättigheter, migration och asylrätt, i hennes arbete som jurist på SHRL.
– Jag har alltid haft en stark drivkraft för allas lika värde, och jag är tacksam över att jag har möjligheten att jobba med att föra enskilda människors talan, att ge en röst åt de som inte har en, säger Ruth Nordström och värmer händerna kring tekoppen framför henne.
Ruth Nordström föddes in i en frikyrklig norsk familj i Oslo, och tillsammans flyttade de till Uppsala när hon var 16 år. På grund av släkt och jobb kvar i Norge flyttade familjen tillbaka några år senare, men Ruth Nordström trivdes för bra i Uppsala för att följa med och valde att stanna kvar. Här hittade hon en trygghet i sin kristna tro och engagerade sig i Livets Ord, och började snart läsa juridikprogrammet på Uppsala universitet. Efter att först ha tvekat om sitt yrkesval bestämde hon sig ändå för att satsa på att jobba med mänskliga rättigheter inom juridiken.
– Jag vill bilda opinion och tänkte då att skrivande kunde vara en kanal, så jag funderade på journalistik ett tag. Men sedan kom jag fram till att det var juridiken som var min dröm.
När hon ville sitta ting i Uppsala var hon tvungen att avsäga sitt norska medborgarskap för ett svenskt, men norskan kan hon plocka fram när hon vill (säger hon demonstrativt på norska) och helsvensk har hon aldrig känt sig.
– Jag kan sakna den där ”ut på tur”-andan som finns i Norge, det är väl därför jag bor på landet nu. Och jag tycker det finns ett snävt samhällsklimat i Sverige, den trånga åsiktskorridoren. Man får inte tycka vad man vill, och det känner jag inte igen från Norge.
En stor del av hennes arbete involverar arbetet mot prostitution och människohandel utomlands.
– Människohandel är ett svenskt problem, vi måste våga inse det. Det finns i Sverige och prostitution är en form av mäns våld mot kvinnor.
Ruth Nordström har en bestämd uppfattning om de frågor hon brinner för, och det är just för hennes åsikter som hon skapat rubriker och kontroverser de senaste åren. 2014 skulle hennes juristorganisation SHRL hålla en konferens om trafficking tillsammans med Uppsala universitet och dela ut pris till Silvia - men några dagar innan konferensen ställde universitetet plötsligt in den när Ruth Nordströms engagemang i ett kontroversiellt barnmorskemål diskuterats i medier. Konferensen flyttades då hastigt till EU-parlamentet istället. Två år senare känner sig Ruth Nordström fortfarande oförstående inför universitetets hantering av händelsen.
– Nu tycker jag det är ännu konstigare, helt absurt. Hur kan man ställa in en konferens för att en medarrangör varit juridiskt ombud för en barnmorska och hennes rätt att säga nej till att utföra aborter? Och vad har abortfrågan med trafficking att göra, det var ju inte det konferensen skulle handla om.
Strax efter det blev juristen utsedd till Årets Upplänning och vann i början av 2016 ett uppmärksammat fall med ett traffickingoffer som hon kämpat för skulle få skydd i Sverige. Och i höst planeras en ny konferens på Uppsala universitet. Ruth Nordström verkar kunna samtala om dessa frågor i evigheter, och hon skrattar till när jag påpekar det.
– Ja, jag tänker inte sluta. I framtiden vill jag jobba med samma frågor mer internationellt, och träffa människor från andra kulturer. Jag vill ha frihet, inte jantelag.