Du står i en roddbåt ute på spegelblankt vatten och väntar på att Regnbågen ska ta flugan. Den ligger där på ytan och glittrar som en insekt. Plötsligt kommer plasket du väntar på och flugan är borta.
För många sportfiskare är det en lyx att kunna unna sig det här under en helg någon gång ibland. Göran Klementsson längtade efter att ha naturen och äventyret som en livsstil.
– Mina stora intressen har alltid varit fiske och jakt. Den stora utmaningen var att kunna leva på det, säger han när vi sitter vid bordet i hans rymliga kök. När han flyttade hit var det hål i taket och snöade in. Men han fixade det. Rustade upp. Det röda trähuset ligger mitt i skogen. Ute på gården vaktar två jämthundar som han tar med sig när han ska jaga. Intill tomten går en snirklig väg som leder ner till Fyrväpplingens camping. Det som skulle bli hans arbetsplats under 31 år av hans liv.
Den 1 augusti 1985 blev anställd av Stockholms läns hushållningssällskap för att sköta driften av Fyrväpplingens camping. Då fanns 40 roddbåtar och två stugor för uthyrning. Ekonomin gick inte ihop. Göran Klementsson var tvungen att hitta en lösning för att få rullning på det. Utmaningar har alltid lockat honom och att se möjligheterna.
Han satte igång och ordnade fler små hus som kunde hyras ut. Satsade på företagsevent och sålde årskort. För att sportfiskarna och gästerna skulle få god fiskelycka på sina turer planterades det ut stora mängder regnbåge i sjöarna. Lastbilar med stora fisktankar kördes från fiskodlare i Dalarna.
– De regnbågar man satte ut på måndagen var uppfiskade på fredagen. Under sommarhalvåret gick det åt 400 kilo fisk i veckan och 150 kilo under isfiskesäsongen.
Femtio procent av besökarna kom från Stockholm och norrort. 95 procent av intäkterna kom in under sommarhalvåret och båtsäsongen när isen hade smält. Hela 90- talet och 2000 talet har varit riktigt bra.
– Vi hade fullbokat i många år. Det är roligt att sälja en produkt folk blir glada av. Folk kommer hit för att ha roligt.
I dag finns 100 roddbåtar på Fyrväpplingens camping och sex hus att hyra. Totalt fyra regnbågssjöar, varav två för företagsevent. Skogen och sjöarna ägs av Hargs bruk.
Göran Klementsson kommer ursprungligen från Skåne men växte upp i Blekinge. Han började studera till jägmästare. Första året gick han i Garpenberg och sedan tre år i Umeå. Efter det fick han jobb på Statens Lantbruksunversitet, SLU, på den skogsvetenskapliga fakulteten. Han var anställd som forskningsassistent och hade ett eget forskningsprojekt. Det handlade om varför fönstervirket rötskadades i så många av husen som byggdes under 60 -talet inom miljonprojektet. Han trivdes men upplevde att han längtade efter något annat.
– Jag var lite för äventyrlig och rastlös för att jobba på universitetet. Jag har alltid varit spänningssökande och det här passade mig bättre.
Efter att i 13 år drivit campingen som anställd bestämde han sig för att köpa driften av verksamheten från Stockholms läns hushållningssällskap och jobba som egen företagare i stället. Anledningen till att han lyckats med sin dröm anser han bero på att det finns fina sjöar runt campingen.
– Man kan erbjuda bra fiskeupplevelser inom en timmes räckhåll för en miljon människor. Men tillägger att man måste vara intresserad av människor och se vilka behov som finns.
Den 1 augusti 2016 slutade han sitt uppdrag som driftansvarig för Fyrväpplingens camping. Exakt på dagen 31 år senare. Senaste åren har han fått mer tid att ägna sig åt sitt andra stora intresse, jakt. Tillsammans med hundarna Joppe och Onzo jagar han gärna älg och vildsvin.
– Det har väl aldrig funnits så mycket vildsvin som i år. I jaktlaget har vi skjutit 34 vildsvin under senaste jaktsäsongen. Det är aldrig brist på kött och fisk hemma, säger han.
Fast jaktintresset delvis har tagit över nu så har han inte tröttnat på fisket. När han åker iväg på semester blir det gärna en fiskeresa.
– Jag åker till Nordnorge och fiskar lax. Det finns bra fiskeförhållanden där med havsfiske. Man kan även få torsk, helleflundra och sej.