Till vardags förvaltar strax 50-åriga Helena Näslund tillgångar som består av kundens fastigheter. Målet är att förbättra företagets resultat – antingen genom att öka intäkterna eller minska utgifterna.
Visst låter det enkelt? Lika enkelt som att hantera projekt typ ombyggnad och renovering av regeringskvarteret Rosenbad i Stockholm, med prislapp ett par miljarder. Helenas roll här är att jämka samman alla parter – byggentreprenör, beställare och hyresgäst.
Kunderna till Helena Näslund Konsult AB finns inom alla delar av fastighetsbranschen – stat, kommun, privat sektor. Ett pågående uppdrag vid sidan om jobbet i nya regeringskvarteret är uthyrning av Södra Banko på Järntorget i Gamla stan, som en gång inrymde Sveriges första riksbank.
– Jag kallar jag mig medlare eller spökskrivare. I den senare rollen tar jag fram underlag till jäktade högre chefer för att underlätta deras jobb.
När Helena Näslund berättar blir det tvära kast mellan projekt, företagarverksamhet, om vikten att stöda unga, att våga ställa krav, om kvinnans roll i yrkeslivet på direktionsnivå.
– Vid förhandlingar kan jag inte bära någon av mina älskade blommiga klänningar. För trovärdighetens skull blir det någon form av kostym. Längre än så har vi faktiskt inte kommit i jämställdhet.
Berättelsen om Helena Näslunds väg till det som brukar kallas maktens korridorer är också historien om en 16-årig skolflicka som flyttade hemifrån och tidigt tvingades lära sig ta ansvar. För att klara ekonomi och hyra blev det massor av extrajobb i kassan hos Peter Borg på ICA.
– Honom har jag att tacka för mycket. Det är också fullt möjligt att det var Peter Borg som väckte mitt intresse för att bli egen företagare.
Efter gymnasiet väntade jobb på Philipsons Bil (”den enda tjejen i en mansdominerad värld”), säljare på Findus (enda kvinnan också här), matte- och fysikplugg kvällstid med fortsatta högskolestudier i industriell ekonomi och elektroteknik, samtidigt som hon var ensamstående mor till två barn.
Trots allt – Helena nådde sitt mål:
– Jag skulle till ABB! På högskolan fanns ett mentorprogram drivet av ABB med syftet att öka antalet kvinnliga ingenjörer. Mentorprogrammet ledde till ett nätverk, ett examensarbete och därefter jobb.
Hos ABB stannade Helena några år innan det var dags för koncernens hårdbantning – från 19 000 till 11 000 anställda. Dessförinnan hann Helena bli uppmärksammad som banbrytare inom ABB:s Science Park´s Mobile Crew Tool (MCT), vars syfte var att förenkla och säkra frånkoppling av elledningar innan montörer påbörjar sitt arbete på högspänningsnätet.
– ABB sålde delar av sin verksamhet till YIT, som sedan blev Caverion. Jag följde med och blev filialchef för verksamheten i Uppsala och Norrtälje – också här den enda kvinnliga chefen i en mansdominerad värld.
Det tekniska konsultföretaget Sweco stod näst i kö. Sweco var Helenas arbetsgivare några år, senare hennes kund. Om Helena Näslund utöver det ordinarie arbetet till äventyrs skulle ha tid över, finns ett engagemang som rådgivare för Nyföretagarcentrum i Enköping.
– Jag försöker ge råd utifrån min erfarenhet till dem som vill starta eget, unga som gamla, svenskar och invandrare, som vill driva egna företag.
I samband med 50-års firandet väntar en Florida-semester tillsammans med familjen. Vad händer sen?
– Tillbaka till ombyggnaden av regeringskvarteret.
Och klädseln fortfarande mörk kostym, trots att det fortfarande är sommar? Helena svarar med ett skratt:
– Absolut, kostym i någon form. Det är tyvärr nödvändigt när man som jag är liten och blond.