Från flygsteward till naturskulptör

En pionjär för djuren. Sune Holm var först i Sverige med att skapa autentiska miljöer för exotiska djur. Hans speciella kunskap har gett honom uppdrag över hela världen.

Avgjutning. En avgjutning av en cirka 160 miljoner år gammal fossil. Kopian är gjord i cement. Formen är gjord i latexgummi.

Avgjutning. En avgjutning av en cirka 160 miljoner år gammal fossil. Kopian är gjord i cement. Formen är gjord i latexgummi.

Foto: Camilla Pålsson

Födelsedag2018-03-16 09:00

Första gången Sune Holm träffade chefen för Skansenakvariet, Jonas Wahlström, åkte han hem med en beställning på 8 akvarier. Året var 1978 och kungen skulle inviga anläggningen som behövde vara klar på 14 dagar. Sedan dess har Sune Holm och Jonas Wahlström varit vänner och gjort många projekt tillsammans.

– Djur ska visas i sina autentiska miljöer. De ska ha en bit av sin naturliga miljö även om de lever i fångenskap, säger Sune Holm. Det är hans filosofi och har varit drivkraften i hans arbete.

Hans akvarier har beundrats av många besökare genom åren. När Nordkoreas ambassadör i Stockholm besökte Skansen i början av 80- talet fick Sune Holm en beställning på en likadan anläggning men ännu större till Pyongyang Zoo.

Han åkte dit med både material och djur och fick ett mycket speciellt mottagande.

– De rullade ut röda mattan när jag kom och hämtade mig med limousin vid hotellet varje morgon. Under två veckor byggde han stora krokodillandskap, akvarier och terrarier.

Han säger sig ha ett medfött intresse för djur. Uppvuxen på landsbygden i Mullsjö med ankor, kaniner, höns, grisar, fiskar och kanariefåglar, såg hans mor tidigt hans intresse och hon lärde honom sköta djuren. Hon gav honom 14 tjocka böcker om Djurens värld innan han fyllt 12 år och han slukade allihop.

– Det finns inga djur som är ointressanta, det finns bara värdelösa sätt att visa dem.

Själv har han i vuxen ålder haft fåglar, en lädersköldpadda samt en japansk jättesalamander som vägde 12 kilo. Att han blev just naturskulptör var ödets ingripande. Han jobbade som steward på SAS i många år och trivdes med sitt jobb, men valde alltid de långa flygningarna och gärna till destinationer där det fanns extra spännande djurparker.

Det var under ett stopp i Chicago när han besökte John G Shedd Aquarium som hans liv skulle ta en ny vändning. De var först i världen med att bygga biotopriktiga miljöer. I ett trettiofem meter långt bergslandskap med vatten i förgrunden bodde pingvinerna. Det såg ut som på sydpolen, men i ett hörn upptäckte Sune Holm att det bara var ett skal, en avgjutning. Då fanns ingen återvändo.

– När jag beskådade detta mästerverk måste jag prata med någon som kunde det här.

Efter mycket påtryckningar blev han till slut insläppt bakom kulisserna i djurparken och fick träffa konstnären i verkstan. De fann varandra och Sune Holm blev välkommen tillbaka i blåställ och med kamera.

– Jag fotograferade, gjorde anteckningar och fick receptet på tillverkningen.

Kunskaperna tog han med sig hem till Sverige och började utveckla och förfina en avgjutningsteknik hemma i sin källare.

För Sune Holm har det alltid varit viktigt att materialet han använt varit giftfritt så att det inte skadat djuren. Deras behov har kommit i första hand och inte ekonomiska intressen. Det har ibland ifrågasatts av kunder som gjort beställningar.

– Jag gör aldrig avkall på kvalitén. Om du vill ha din groda i en skokartong så får du ha det, men vill du anlita mig så jobbar jag för djuren och för deras bästa.

Han ser det som nummer ett att lära sig om djurens krav för att bygga den bästa miljön.

– Du kan inte hoppas på någonting, du måste kunna, säger han. Varje djurart står i ett direkt förhållande till sin miljö. Man måste ta hänsyn till deras beteende, hur de rör sig, vilka bohålor de har, vad de äter, temperatur, ljus och luftfuktighet.

Under åren har han delat med sig av sina kunskaper genom att hålla veckolånga kurser på djurgymnasier runt om i landet. Eleverna har fått lära sig att skapa autentiska miljöer till bland annat fåglar, reptiler, fiskar, insekter och gnagare.

– Det har varit ett fantastiskt liv. Att få komma ut i världen i mitt yrke på SAS och fått odla mitt specialintresse.

Sune Holm fyller 85 år och sista projektet på Skansen gjorde han sommaren 2017. Han har också slutat att undervisa och trädgårdsintresset har tagit över och han är nu medlem i Sigtuna trädgårdsförening. Nu är han hemma mycket på tomten i Steninge och bygger anläggningar och odlar växter i trädgården. Han väntar på våren då förra årets kreationer kommer till liv och nya skapas.

UNT gratulerar

Sune Holm

Bor: Steninge

Familj: Fru, tre barn, fyra barnbarn

Aktuell: Fyllde 85 år 16 mars.

Favoritdjur: Thailändska flygekorrar och Australiska bäverråttor.

Värt att veta: Han har rest mycket för att studera de naturliga miljöerna för de exotiska djuren och har bott sex år i tropiska länder som Kenya, Thailand, Filippinerna och Indien. Han har vandrat i regnskogen med kameran och dokumenterat.

Intressen: Läser och spenderar mycket tid i trädgården.

Motto: Allting går om man bara vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!